Založ si blog

„Nestropujte“ dôchodky ale umožnite dôchodcom dôstojne sa zamestnať!

Takmer milión dôchodcov na Slovensku by chcelo pracovať. Ale nie ako „operátori“ automobilovej montovne či skladníci automotive, ponúkajú využitie svojich odborností, skúseností a kvalifikácie. Cudzí investori ich nechcú. Tí „plačú“, že na 80 tisíc neobsadených pracovných miest by radi importovali pracovnú silu z cudziny. A tlačia na vládu. A vláda prijala Stratégiu dovozu….

A vláda chce odsúhlasiť zákon o strope odchodu do dôchodku. Takmer nikto si nevšíma, že tu nie je problém „ochrany starých ľudí“ aby sa neupracovali, ale problém hájenia záujmov občanov Slovenska, aby v súčasnej zdeformovanej situácii na „trhu práce“ kde sú zákazníkmi cudzí investori, neboli ľudia vo veku 60+ nútení ešte štyri (4!) či päť (5!) rokov ĆAKAŤ AKO DLHODOBO NEZAMESTNANÍ na nejakú nedôstojnú pracovnú príležitosť, namiesto toho, aby mohli dôstojne odísť do dôchodku ženy v 55 roku a muži v 60 roku a SAMI SA POTOM ROZHODLI, či budú ešte zarábať. 

Zákon tak ako sa presadzuje bude pascou pre ľudí nad 60, lebo budú ZO ZÁKONA nútení byť v statuse „pracovníka“ v podradných zamestnaniach, alebo budú v statuse „nezamestnaný“ považovaní za odpad spoločnosti…toto predsa ľavica (ak je ešte SMER- Sociálna demokracia ľavicou) určite nechce! A chce to Slovenská národná strana? A netýka sa to voličov maďarskej národnosti na juhu Slovenska v MOST-HÍD? 

KTO Z LOBYSTOV Vás ženie do takých nezmyslov?! Stačí zrušiť „automat“ predlžovania odchodu do dôchodku – to predsa nebol ústavný zákon. Či? Ozaj sme boli tak NAIVNÍ? Požiadavka na odchod do dôchodku vo veku 60 rokov muži i 55 rokov ženy je oprávnená. 

Do dôchodku odišli silné povojnové ročníky, ktoré sú kvalifikované, pracovali v čs. národnom hospodárstve, sú obohatení skúsenosťou práce z oboch ekonomických prostredí, sú húževnatí, disciplinovaní a ich jedinou „chybou“ je, že neovládajú všetci cudzie jazyky. Preto im „nepasuje“ súčasná ponuka 71 tisíc voľných pracovných pozícií ponúkaných cez internetové portály na Slovensku.

Ak má SR 1,7 milióna dôchodcov ( vrátane invalidných) a z nich povedzme ozaj už päťstotisíc nemôže pracovať zo zdravotných dôvodov či z dôvodu vysokého veku, ak sa zo štatistík dozvieme, že asi 230 tisíc dôchodcov pracuje podľa rôznych dohôd a pracovných zmlúv či ako živnostníci-podnikatelia,

Ešte stále je tu skupina do 950 tisíc dôchodcov na Slovensku, ktorá môže „odzajtra“ začať pracovať a „pomáhať národnému hospodárstvu“, ako radi mylne informujú pracovníci ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Zhruba 330 tisíc dôchodcov môže pracovať obmedzene, pre rôzne zdravotné prekážky najmä pohybového aparátu, nuž ale dnes sa dá pracovať „z domu“, existujú nástroje „home-office“, existujú „sedacie“ pracovné miesta, kde je skôr dôležitá iná kvalifikácia ako manuálna práca.

Zhruba 300 tisíc dôchodcov môže nastúpiť do práce „hneď“, ale mladí a neskúsení „personaListi“ pri pohľade na rok narodenia alebo na fotografiu „odfiltrujú“ týchto uchádzačov aby nemuseli vysloviť nahlas to, čo si ozaj myslia („vráťte sa do hrobu!“). Pritom sú to ľudia, ktorí vo svojom aktívnom veku riadili, boli vedúci prevádzok, zodpovedali za miliónové hodnoty a viedli veľké kolektívy ľudí. Nevyhovujú „svojim vzhľadom“ a tým, že nemajú „MBA, Bc,, Mgr.“ A celkovo nemajú cudziu reč „jako rodilý mluvčí“ (výraz z portálov zamestnaní).

Ostatných 330 tisíc dôchodcov by rado pracovalo na dohodu či v obmedzených čiastočných úväzkov, ale aj pre pozíciu vrátnik, recepčná, administratíva, dnes potrebujete anglický, nemecký či japonský jazyk na úrovni štátnice či musíte byť polyglot….

Takže ak týchto takmer jeden milión súčasných už v dôchodkovom systéme zaznamenaných ľudí trh nedokáže zamestnať, načo potrebujeme STROPOVAŤ dôchodkový vek na 64 či 65 rokov? Lebo niekto „strašil“ že bude málo ľudí a že tí čo budú, budú musieť pracovať do sedemdesiatky? Toho sa boja iba súčasní štyridsiatnici, ktorých je po vládnych postoch a na úradoch kopa….

Aj dnešní ľudia v aktívnom ekonomickom veku 50+ až 60+  – a je ich v SR asi pol milióna, majú obrovské problémy uplatniť sa na deformovanom a zle pracujúcom „slovenskom trhu práce“, ktorý cez internet hľadá najmä operátorov do manuálnej výroby, požaduje perfektnú znalosť cudzích jazykov aj pre prácu referenta, ktorý nikdy nepríde do kontaktu s cudzincom, požaduje vysokú profesionalitu pri IT-technológiách a vôbec – tento trh je diskriminačný voči starším ľuďom ( už ako slogan z toho filmu „táto krajina nie je pre starých“) a je vysoko sexistický ( ak žena, tak dekolt s prsiami a nohy v minisukni, ak muž, tak „tehličky“ a tvár Keanu Reeevsa…).

Takýmto spôsobom trpí tých 60% dlhodobo nezamestnaných na ÚPSVR SR, ktorí sú to ľudia 55+ a 60+ a takto trpí množstvo ľudí, ktorí ešte pracujú, ale ich pozícia je denne vystavená ohrozeniu z prepustenia či odsunutia a ktorí preto súhlasia s akoukoľvek nízkou mzdou a akoukoľvek, často nedôstojnou prácou. Aj keď pre aspoň dôstojný dôchodok by potrebovali práve po päťdesiatke svojho veku dosahovať vysokú mzdu pre lepší výpočet dôchodkového bodu.

Tak načo potom chce slovenská vláda a parlament „stropovať“ vek odchodu do dôchodku? Prečo radšej nevytvárajú organizačné opatrenia a legislatívu tak, aby aj zahraniční investori boli nútení namiesto cudzincov zamestnávať našu vyše miliónovú armádu práceschopného obyvateľstva? Aby si ľudia 55+ a 60+ prišli na výborný príjem a nemuseli zostávať na úradoch práce či ísť do predčasného dôchodku v minimálnej mzde?

Potom sa zdá, že návrh na ZNÍŽENIE dôchodkového veku na 60 rokov nie je tak populistický a „pravicový“ ako je skôr reálny. Ale ani pravicové strany neponúkajú uplatnenie jedného milióna práceschopných ľudí – na importe cudzincov sa zrejme tzv. vládna ľavica i pravica i parlament vzácne zhodnú. Lebo ako povedal na tlačovke minister práce Richter „Náš plán je TERAZ uspokojiť potreby zamestnávateľov aby sa nestalo že odídu od nás že majú nedostatok  prac sily.“

Takže my už vieme, že ministerstvo práce nemá za cieľ pomáhať občanom Slovenska a trh práce neslúži občanom SR, ale cudzím investorom a domácim podnikateľským a zamestnávateľským kruhom.

Precitli sme…

Spolok národohospodárov Slovenska OZ

ps

Práve začala vládna tlačovka k zákonu na TV – prosíme vás, zrušte „automat“ nárastu po mesiacoch odchodu do dôchodku, ale nestropujte – definujte  vek odchodu u žien 55 rokov a u mužov 60 rokov a hlavne – zo zákona umožnite, aby pred dôchodkom nesmel zamestnávateľ prepustiť zamestnanca,pokiaľ sám nekrachuje. 

Nech je štát „poslednou inštanciou“ garancie zamestnania pred  odchodom do dôchodku!

Ing.Peter Zajac-Vanka, predseda OZ Spolok

Slovensko zmizlo z hospodárskej mapy globálneho sveta, október 2021

01.10.2021

Začala sa Svetová výstava EXPO 2020 v Dubaji. Od dnes 1.októbra 2021. Dobre si treba pre históriu Slovenska tento dátum zapamätať: Pretože dnešným dňom oficiálne SLOVENSKO ZMIZLO Z HOSPODÁRSKEJ MAPY SVETA. Neveríte? Nuž hľadajte expozíciu Slovenska v Dubaji, v reprezentatívnom výbere svetových hospodárskych veľmocí a aspoň krajín, ktoré majú čo ponúknuť. Nenájdete. [...]

Koniec dôvery na Slovensku

17.09.2021

Dôvera je vec veľmi krehká nádoba a na Slovensku sa táto krehká vec práve „rozbila“. Slovo dôvera vyzerá tak milo, materinsky, ako niečo, proti čomu nemôže nikto nič namietať, čo pôsobí úplne hebkým a teplým dojmom. V praxi je však dôvera ťažká a komplikovaná záležitosť. napísal autor manažérskych štúdií Stephen Covey Naši volení predstavitelia [...]

Peter Zajac-Vanka: Bolo Slovensko zachránené?

02.11.2020

Celoplošné testovanie na prítomnosť koronavírusu v populácii Slovenskej republiky prebehlo. Ukazuje sa, že tak zhruba jedno percento populácie bolo testované pozitívne. Nemusia onemocnieť na koronavírus, iba ho mali v nose, v tele. Nemusí sa prejaviť. Otázkou však je, čo sa týmto celoplošným „prieskumom“, ktorý bol veľmi nákladný a predstavuje vlastne taký vzor [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 371488x
Priemerná čítanosť článkov: 4953x

Autor blogu

Kategórie