Založ si blog

 „Stropovanie“ odchodu do dôchodku v SR cez ústavný zákon SR?

Dobre. Ale iba pri splnení týchto podmienok – a to buď všetky spolu alebo sme proti.

1.

Zrušte „Automat“ nárastu veku odchodu do dôchodku po dňoch v nasledujúcich rokoch – lebo nie je adekvátny súčasnému stavu ľudí v statuse  „zamestnaný“ vo veku 62 rokov, keď si ani 60+ roční nenájdu prácu a tí, čo ju majú, prežívajú asociálny tlak aby „vypadli“ – firmy si ich na Slovensku nevážia a prevážne títo ľudia zastávajú nedôstojnú prácu len aby im „naskákali“ dni do lehoty odchodu do dôchodku.

2.

Zastavte chystaný hromadný „import“ zahraničných pracovníkov do ekonomiky Slovenska a definujte presne taxatívne pracovné pozície, kam môžu žiadatelia o azyl nastúpiť v prípade ich schválenia žiadosti. Ide o zabránenie konkurencie lacnejšieho pracovného zdroja, ktorý by radi využili zahraniční i časť domácich zamestnávateľov voči starším, skúsenejším, ale viac plateným domácim zamestnancom, ktorí ešte dnes nemôžu odísť podľa zákona do penzie.

3.

Garantujte zákonom, že zamestnanec nad 60 rokov, ktorý má mať podľa „stropovania“ ešte 5 rokov do dôchodku, nebude presunutý na iné pracovné miesto s nižším príjmom, alebo že mu bude zachovaný príjem v rovnakej výške až do odchodu do penzie.

4.

Garantujte zákonom, že zamestnanec vo veku 55+ rokov nebude môcť byť prepustený, iba ak by firma skrachovala alebo z taxatívne vážnych disciplinárnych dôvodov. Nevytvárajme si novú „armádu“ starých dlhodobo nezamestnaných „čakateľov na penziu“!

5.

Vytvorte nástroj zachovania pracovného statusu „zamestnanec“ pre každého zamestnanca vo veku 60+až do „stropového“ veku odchodu do dôchodku, teda založte a garantujte  tzv.“poslednú inštanciu zamestnania“ cez štátne služby a to z dôvodov, aby sa ľudia 60+ z nie vlastnej viny neocitli na ďalších 5 rokov ako dlhodobo nezamestnaní a bez možnosti vytvárať si príjem pre tvorbu svojho dôchodku.

Šiesty bod radšej nedáme, lebo ho splniť neviete: Ako garantujete, že sa do 2-3 rokov nerozpúta nová ekonomická kríza, počas ktorej budú kvôli vám trpieť ľudia 55+ a 60+ vo viacročnej nedôstojnej nezamestnanosti?

Dokážete potom politicky zozbierať ústavnú väčšinu v NR SR, aby sa dalo „stropovanie“ zrušiť v Ústave SR?

Ak toto dokážete uzákoniť, milí poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, bez ohľadu na stranícke tričko a svetonázorovú politickú príslušnosť, uzákoniť všetko a odrazu, potom si môžete „stropovanie“ odchodu do dôchodku v SR uzákoniť ústavne. Inak konáte protiľudovo a nedemokraticky.

Namietka, že „veď práve preto bude uzákonené to stropovanie, aby sme zrušili automat“ sa nepríjima: Automatizované predlžovanie odchodu do dôchodku v skutočnosti malo iba zabezpečiť spomalenie nárastu poberateľov dôchodku aby štát nemal toľké výdavky a vôbec to nebola požiadavka zamestnávateľov…

Dnes budete počuť viac v relácii Klubu národohospodárov Slovenska na Slobodnom vysielači BB na webke slobodnyvysielac sk od 15:30 h do 17:30 h a môžete aj zavolať k tejto téme.

Ing.Peter Zajac-Vanka, predseda Spolku národohospodárov Slovenska, OZ, ročník 1955

Slovensko zmizlo z hospodárskej mapy globálneho sveta, október 2021

01.10.2021

Začala sa Svetová výstava EXPO 2020 v Dubaji. Od dnes 1.októbra 2021. Dobre si treba pre históriu Slovenska tento dátum zapamätať: Pretože dnešným dňom oficiálne SLOVENSKO ZMIZLO Z HOSPODÁRSKEJ MAPY SVETA. Neveríte? Nuž hľadajte expozíciu Slovenska v Dubaji, v reprezentatívnom výbere svetových hospodárskych veľmocí a aspoň krajín, ktoré majú čo ponúknuť. Nenájdete. [...]

Koniec dôvery na Slovensku

17.09.2021

Dôvera je vec veľmi krehká nádoba a na Slovensku sa táto krehká vec práve „rozbila“. Slovo dôvera vyzerá tak milo, materinsky, ako niečo, proti čomu nemôže nikto nič namietať, čo pôsobí úplne hebkým a teplým dojmom. V praxi je však dôvera ťažká a komplikovaná záležitosť. napísal autor manažérskych štúdií Stephen Covey Naši volení predstavitelia [...]

Peter Zajac-Vanka: Bolo Slovensko zachránené?

02.11.2020

Celoplošné testovanie na prítomnosť koronavírusu v populácii Slovenskej republiky prebehlo. Ukazuje sa, že tak zhruba jedno percento populácie bolo testované pozitívne. Nemusia onemocnieť na koronavírus, iba ho mali v nose, v tele. Nemusí sa prejaviť. Otázkou však je, čo sa týmto celoplošným „prieskumom“, ktorý bol veľmi nákladný a predstavuje vlastne taký vzor [...]

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07, aktualizované: 19:04

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Zoran Milanovič

Chcel byť hráč i rozhodca. Záhrebský Trump ešte nepovedal posledné slovo

18.04.2024 17:31

Bolo to, akoby sa Zuzana Čaputová z pozície hlavy štátu uchádzala o premiérsky post. A hoci chorvátsky prezident Zoran Milanovič so svojimi sociálnymi demokratmi parlamentné voľby nevyhral, v procese formovania budúcej vlády zostáva stále v hre.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 371405x
Priemerná čítanosť článkov: 4952x

Autor blogu

Kategórie