Založ si blog

Ale že si už s tým „STROPOM“ pokoj nedajú!

Socioložka Kusá odhalila, že rôzny vek odchodu do dôchodku bude diskriminovať mužov, ktorí dnes môžu ísť „na materskú“ a tiež vychovať deti. A to sa zabudlo na páry rovnakého pohlavia, ako tie k tomu prídu, ako si „hodia mincou“ kvôli ústavnému zákonu, kto v páre je „muž“ a kto „žena“? Iróniu dajme preč. Zásahy do ústavy v tomto prípade sú hlúposťou.

Právnik sa vyslovil odborne:

Vyčíslenie veku odchodu do dôchodku do ústavy nepatrí. Ústava je právny predpis najvyššej právnej sily a ide tu o právo princípov. Príklad, ktorý je bohužiaľ len hypotetický, lebo v ústave nemáme zakotvené právo občana na bývanie: „Každý má právo na bývanie“ – to patrí do ústavy.
„Najmenšia rozloha bytu je 30 m štvorcových“ – to nepatrí do ústavy, ale do vykonávacích predpisov.

Ale stále treba zdôrazniť, že prapríčinou „zla“ je zákon či predpis prijatý parlamentnou väčšinou v NR SR za väčšinovej vlády Smeru Sociálnej demokracie o automatizovanom predlžovaní veku odchodu do dôchodku podľa strednej dĺžky života, čo začalo „ticho“ platiť až v roku 2017.

Za svoje nepodarky by mala každá politická strana vziať na seba zodpovednosť.

A zodpovednosť majú aj všetci poslanci = zástupcovia občanov Slovenska, mimochodom volení a dobre platení, že už dávno mali zverejniť text návrhu toho zákona – lebo veď už prešiel prvým i druhým čítaním v parlamente.

Tento zákon „o stropovaní“ je výsostne verejným a zasahuje milióny občanov Slovenskej republiky, vlastne všetkých. Tak čo je, prečo sa text utajuje? A – pred kým sa utajuje?

doplnok 16:00 dnes:

Tak táto veta v inak perfektnom článku štátneho tajomníka Ondruša tam bola akoby vložená nejakým snaživým iniciatívnym ľaľom:

„Presadzovanie dôchodkového stropu je prejavom nielen sociálnej solidarity, ale aj spoločenskej a štátnickej zodpovednosti“

bolo to v šedom rámčeku a vôbec sa to netýka osahu Ondrušovho článku. Poznám ho dobre. No, s tým sa musí vyrovnať on sám, alebo potvrdiť, že to napísal. Lebo je to KRAVINA. Stropovanie nemá nič spoloné so solidaritou.

vďaka za pozornosť pri tomto vstupe….

 

 

Potom vznikajú obavy, domnienky, chaosy, vidíme to i tu pod blogom v diskusii, nik ešte necitoval text. Prosím, zverejnite text toho návrhu zákona.

Potom sa z toho začína vytĺkať politický kapitál: Toho I.Matoviča „nemusím“: Ale má plnú pravdu, že takýto zákon si žiada verejnú diskusiu. A to nielen medzi vládnymi a opozičnými stranami, dodávam.

Dovtedy trváme na svojom:

Zákon je PROTIĽUDOVÝ, pretože: 

AK V MOMENTE VSTUPU PLATNOSTI TOHTO „stropujúceho“ ZÁKONA totiž „čakateľom“ na dôchodok nesmierne skomplikuje život: namiesto aby išli do dôchodku vo svojom veku 62+…dni podľa toho automatu, OKAMŽITE POSKOČI HRANICA ICH ODCHODU DO PENZIE O TAKMER DVA ROKY  a kto sa „ústavne zaručí“, že títo ľudia, už často „odpísaní“ v zamestnaniach, alebo „čakajúci“ na dôchodok na Úrade práce ako nezamestnaní, predĺžením tej lehoty nezmárnia dva roky svojho života?

Znova treba zopakovať, že:

Automatizované predlžovanie veku odchodu do dôchodku ešte navrhla a zákonne („obyčajným zákonom“, lebo Smer SD mal väčšinu) PRESADILA VLÁDA SMERU SOCIÁLNEJ DEMOKRACIE a nie pravica, „automat“ prvý raz začal platiť od januára 2017 a pôvodne to bola iba požiadavka ministerstva financií SR ako „ušetriť“ na objeme vyplácania penzií, aby bol štátny rozpočet „pekný“ a aby minister mohol preukázať znižovanie zadĺženia i vyrovnanosť rozpočtu.

TAKŽE TENTO „PRIESER“ si vytvoril priamo SMER SOCIÁLNA DEMOKRACIA a teraz „potrebuje“ ústavnú väčšinu na to riešiť ho – pritom prirodzenejšia cesta je zrušiť zákon o automatizovanom posúvaní veku odchodu do dôchodku. Alebo presvedčiť v koalícii prestaviteľov Slovenskej národnej strany i národnostnej maďarskej menšiny, že by bolo dnes v zmenenej situácii normálne uzákoniť u žien ( i s tými novými podmienkami matiek) odchod do dôchodku vo veku 55 rokov a u mužov vo veku 60 rokov.Alebo v oboch prípadoch muži i ženy vo veku 60 rokov.

 

Nik predsa nezakáže pracovať potom dôchodcom ďalej, ak si nájdu pracovné uplatnenie a môžu i do 70-tky i do 80-tky zvyšovať svoj príjem.

 

Inak, predvídam, že sa z tohto problému stane jeden z burcujúcich predvolebných problémov vo voľbách do parlamentu v 2020.

 

  1. Dá sa súhlasiť so „stropovaním“ iba za týchto podmienok, splnených celkom a v celku:

 

1.

Ak sa zruší „Automat“ nárastu veku odchodu do dôchodku po dňoch v nasledujúcich rokoch – lebo nie je adekvátny súčasnému stavu ľudí v statuse  „zamestnaný“ vo veku 62 rokov, keď si ani 60+ roční nenájdu prácu a tí, čo ju majú, prežívajú asociálny tlak aby „vypadli“ – firmy si ich na Slovensku nevážia.Skončia v statuse „nezamestnaní“.

2.

Ak sa zastaví chystaný „import“ zahraničných pracovníkov do ekonomiky Slovenska a definujte pre nich presne taxatívne pracovné pozície, kam môžu žiadatelia o azyl nastúpiť v prípade ich schválenia žiadosti. Ide o zabránenie konkurencie lacnejšieho pracovného zdroja, ktorý by radi využili zahraniční i časť domácich zamestnávateľov voči starším, skúsenejším, ale viac plateným domácim zamestnancom, ktorí ešte nemôžu odísť podľa zákona do penzie. Pretože konkurentom zahraničných pracovníkov nebudú mladí a už zapracovaní, ale ľudia pred dôchodkom…

3.

Ak sa zákonom bude garantovať, že zamestnanec nad 60 rokov, ktorý má 4 mať roky do dôchodku, nebude presunutý na iné pracovné miesto s nižším príjmom, alebo mu bude zachovaný príjem v rovnakej výške až do odchodu do penzie. Lebo až tu sa vytvára hlavný pomer ku „penzijnému bodu“ určujúcemu výšku dôchodku do konca života.

4.

Ak sa zákonom bude garantovať, že zamestnanec vo veku 55+ rokov nebude môcť byť prepustený, iba ak by firma skrachovala alebo z taxatívne vážnych disciplinárnych dôvodov. Ktorá firma odolá prijať namiesto „starého“ pracovníka pred dôchodkom niekoho mladého či dokonca zo zahraničia s nižšou požiadavkou na mzdu?

5.

Ak vláda vytvorí nástroj pre zachovanie pracovného statusu „zamestnanec“ pre každého zamestnanca vo veku 60+až do stropového veku odchodu do dôchodku, teda založte a garantujte  tzv.“poslednú inštanciu zamestnania“ cez štátne služby a to z dôvodov, aby sa ľudia 60+ z nie vlastnej viny neocitli na ďalšíe 4 roky ako dlhodobo nezamestnaní a bez možnosti vytvárať si príjem pre tvorbu svojho dôchodku.

Ak sa tieto podmienky nesplnia, zákon bude protiľudový a nedemokratický

 

Odborne už tu boli námietky a varovania, nechápem, že by sa toto všetko ignorovalo Odborne sa k tomu vyjadrujú ozaj ekonomické kruhy: Národná Banka Slovenska, alebo: citujem z článku v Pravde:

„Stanovenie pevnej hranice staroby na úrovni 64 rokov, alebo na akejkoľvek inej úrovni, nebude odrážať meniacu sa spoločenskú situáciu v dlhodobom horizonte, a preto nie je jej zavedenie z pohľadu cieľov Ústavy Slovenskej republiky vhodné,“ Rada pre rozpočtovú zodpovednosť,

Denne komentuje

Predseda Spolku národohospodárov Slovenska OZ

Slovensko zmizlo z hospodárskej mapy globálneho sveta, október 2021

01.10.2021

Začala sa Svetová výstava EXPO 2020 v Dubaji. Od dnes 1.októbra 2021. Dobre si treba pre históriu Slovenska tento dátum zapamätať: Pretože dnešným dňom oficiálne SLOVENSKO ZMIZLO Z HOSPODÁRSKEJ MAPY SVETA. Neveríte? Nuž hľadajte expozíciu Slovenska v Dubaji, v reprezentatívnom výbere svetových hospodárskych veľmocí a aspoň krajín, ktoré majú čo ponúknuť. Nenájdete. [...]

Koniec dôvery na Slovensku

17.09.2021

Dôvera je vec veľmi krehká nádoba a na Slovensku sa táto krehká vec práve „rozbila“. Slovo dôvera vyzerá tak milo, materinsky, ako niečo, proti čomu nemôže nikto nič namietať, čo pôsobí úplne hebkým a teplým dojmom. V praxi je však dôvera ťažká a komplikovaná záležitosť. napísal autor manažérskych štúdií Stephen Covey Naši volení predstavitelia [...]

Peter Zajac-Vanka: Bolo Slovensko zachránené?

02.11.2020

Celoplošné testovanie na prítomnosť koronavírusu v populácii Slovenskej republiky prebehlo. Ukazuje sa, že tak zhruba jedno percento populácie bolo testované pozitívne. Nemusia onemocnieť na koronavírus, iba ho mali v nose, v tele. Nemusí sa prejaviť. Otázkou však je, čo sa týmto celoplošným „prieskumom“, ktorý bol veľmi nákladný a predstavuje vlastne taký vzor [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 370868x
Priemerná čítanosť článkov: 4945x

Autor blogu

Kategórie