Založ si blog

Naozaj chýba Slovensku pol milióna pracovníkov? Neplašte národ, pán minister. . . .

Je to skoro na podanie na trestné stíhanie za vyvolávanie poplašných správ…obrátili sa na Spolok národohospodárov Slovenska ľudia, máli sme plné maily i „zavarené“ telefóny, lebo verejnosť sa pýta na Slovensku z obcí i miest: kde sú tie pracovné miesta voľné?!!!! Chceme hneď nastúpiť!  Poplašnú správu totiž ako keby naschvál zverejnil mienkotvorný (44.tisíc čitateľov) denník Pravda dnes  22.11.2018 na základe informácie tlač.oddelenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. To bude robiť „roadshow“ pre školy o možných povolaniach pre študentov a žiakov škôl. O budúcich možnostiach uplatnenia sa v povolaniach, ktoré ešte nie sú ani len vytvorené a často o nich nevedia ani firmy, ktoré ich budú v rokoch 2025 či 2030 vytvárať…nakoniec, tak nejako to potom možno prečítať o podrobnejšom analyzovaní textu. 

Tak prečo ten SENZAČNÝ TITULOK? Lebo sa má odsúhlasovať v skrátenom konaní legislatíva ku prijatiu cudzincov ako pracovníkov do vnútornej ekonomiky SR. A je dobré, ak sa podarí vyvolať v národe pocit neskutočného nedostatku, ohrozenia, aby všetci nervózne tlačili na tých svojich poslancov, rýchlo to odsúhlaste!!!!

Niekto veľmi podceňuje ľud slovenský, ale zas dobre vie, ako vieme citovo a búrlivo reagovať. No veď, čo sa stane, ak Národná rada SR odsúhlasí v skrátenom konaní zákony o možnom prijímaní cudzincov z okolitých krajín bez obmedzení, ak im vytvorí ubytovacie i mzdové podmienky a ak dokonca umožní aj ich manželkám, teda rodine, prisťahovať sa „aby nependlovali za prácou na týždňovky“ tak nedôstojne, ako to robia naše zdravotné sestričky týždenne do Rakúska či Nemecka, ako to robia naši remeselníci a operátori už roky do Nemecka, Nórska, Británie?

Je tu obava, že by do ulíc vyšli „neslušní ľudia“. A tak tam dáme slogan, ktorý všetkých zháči. Zháči až natoľko, že sa informácia z tlače premení na ťažkú sociálnu krivdu pre slovenských občanov. Pre tých, čo sú už viac ako rok nezamestnaní a cudzie zamestnávateľské agentúry a firmy ich filtrujú ako „nepoužiteľných“ – pre vek 55+,60+, pre neovládanie anglického jazyka „jako rodilý mluvčí“, či pre neovládanie turečtiny, taliančiny, švédčiny….či pre to, lebo na prax recepčného či administratívnej sily žurnalizujúcej spisy sa vyžaduje vysoká škola, najlepšie univerzita a v prípade právnych spisov titul JUDr. A to všetko povedzme za silný plat 423,50 Eura v hrubom mesačne – viď nešťastné súdne zapisovateľky na slovenských súdoch….

Ľudia ozaj volali a pýtali sa, KDE SÚ TIE PRACOVNÉ MIESTA? „Lebo veď keď v Pravde píšu, že chýba polmilióna pracovných miest, asi je to pravda. Pravda píše len pravdu“….áno?

Mal som relácie v alternatívnom internetovom rádiu Slobodný vysielač B.Bystrica. Trpezlivo som vysvetľoval v reláciách Klub národohospodárov, ako je to so slovenským deformovaným trhom práce, ako je to s tým, že agentúry a vláda neháji záujmy občanov – ktorí sa chcú zamestnať, ale záujmy svojich „zákazníkov“ – zamestnanecké zväzy, zamestnávateľov vo firmách cudzích zahraničných investorov. A že v skutočnosti nepotrebujeme cudzích pracovníkov dovážať, stačí ak cudzí investori vyrovnajú platy na úroveň aspoň aká je u nich v materskej firme. Sme alternatíva, kto by nás počúval…vláda určite nie… lebo ak je na Slovensku vyše stotisíc dlhodobo nezamestnaných, to nie sú lenivci …len ich nik nechce zamestnať…

nepotrebuje ich aj keby sa hlásili na prácu operátora v automobilke, či zapisovateľky na súde…a ja sa tým ľuďom čudujem, že vôbec by tam chceli robiť: za 423 Eur v hrubom? Veď sama vláda – sú to štátni zamestnanci – porušuje zákon o minimálnej mzde (áno, už to napráva, ale medzitým im odišli tisícky zamestnankýň – často už do dôchodku či za hranice – či aspoň do Lidla za pokladňu).

Je tu stále asi tristotisíc občanov SR v pracovnej emigrácii „vonku“, lebo tam zarobia často o tisícku Eur viac ako doma.

A je tu „armáda“ takmer 900 tisíc schopných práce dôchodcov, často v rokoch 62 až 66,68, nezrobených, ktorí by chceli pracovať – ale cudzí investori ich nechcú…kedže je trh práce elektronický, po prihlásení sa na pracovnú pozíciu večer o 22,00 cez profesiu.sk, kariéru.sk, jobs.sk, vás ráno prekvapí odpoveď: nevyhoveli ste: Joj to sa v noci personalisti museli ale narobiť….nie, je tam „filter“ ktorý automaticky podľa kritérií – napríklad podľa roku narodenia, vyradí všetkých „nepotrebných“ a posiela im štandardizovanú odpoveď…ono je krásne, ak vôbec nejaká odpoveď príde….Dodatkom oponujem štátnemu tajomníkovi Ondrušovi zo včerajšej relácie na TA3 – ten štátny portál ISTP (informačný systém trhu práce) je ale poriadne na…nič! Prevážne vás „prepne“ hneď na niektorý zo súkromných portálov….a dať si na ISTP svoj profil a životopis – to riskujete, že celý deň vám budú vyzváňať naháňači do práce finnačných konzultantov na províziu, naháňači priameho predaja „šmejdi“ s fantastickými zárobkami bez limitu, ak zaplatíte za zaškolenie, že vás budú otravovať predajcovia kozmetiky a hrncov, aby ste vstúpili „do podnikania“ pod ich multilevel predaj na živnosť. Kto to nevyskúšal, nepozná….seriózna firma sa vám dnes neozve…

Dnes som dostal aj otázku od nezainteresovaného, prečo ľudia prestali mať radi Smer, Pellegriniho, …nuž asi aj preto, lebo to je dosť citlivé, ak títo hlásajú, že je veľa voľných miest a ľudia vedia o pravom opaku – vláda stratila dôveru, ak sa skutočnosť odlišuje od hlásaných poloprávd.

 

Takže: koľko je  V SÚČASNOSTI na Slovensku tých voľných pracovných miest? A ešte: KDE SÚ? A ešte: aký plat ponúka zamestnávateľ? Lebo operovať „lacnou pracovnou silou“ dnes, 14 rokov po vstupe do EÚ a 10 rokov po prijatí Eura, to je predsa zločin… najmä ak vám stačí autom sa odviesť pár kilometrov za slovenské hranice do nemecky hovoriacich krajín a tam to počítať od tisícky vyššie.

Ten nadpis o polmilióne pracovných miest na Slovensku, to je provokácia – nezmysel. Lebo: Slovensko bude potrebovať polmilióna pracovníkov?…nie, po výmene generácií bude predsa Slovensko potrebovať v ďalších dekádach až dva a pol milióna pracovníkov….

Predseda Spolku národohospodárov Slovenska

Peter Zajac-Vanka

Slovensko zmizlo z hospodárskej mapy globálneho sveta, október 2021

01.10.2021

Začala sa Svetová výstava EXPO 2020 v Dubaji. Od dnes 1.októbra 2021. Dobre si treba pre históriu Slovenska tento dátum zapamätať: Pretože dnešným dňom oficiálne SLOVENSKO ZMIZLO Z HOSPODÁRSKEJ MAPY SVETA. Neveríte? Nuž hľadajte expozíciu Slovenska v Dubaji, v reprezentatívnom výbere svetových hospodárskych veľmocí a aspoň krajín, ktoré majú čo ponúknuť. Nenájdete. [...]

Koniec dôvery na Slovensku

17.09.2021

Dôvera je vec veľmi krehká nádoba a na Slovensku sa táto krehká vec práve „rozbila“. Slovo dôvera vyzerá tak milo, materinsky, ako niečo, proti čomu nemôže nikto nič namietať, čo pôsobí úplne hebkým a teplým dojmom. V praxi je však dôvera ťažká a komplikovaná záležitosť. napísal autor manažérskych štúdií Stephen Covey Naši volení predstavitelia [...]

Peter Zajac-Vanka: Bolo Slovensko zachránené?

02.11.2020

Celoplošné testovanie na prítomnosť koronavírusu v populácii Slovenskej republiky prebehlo. Ukazuje sa, že tak zhruba jedno percento populácie bolo testované pozitívne. Nemusia onemocnieť na koronavírus, iba ho mali v nose, v tele. Nemusí sa prejaviť. Otázkou však je, čo sa týmto celoplošným „prieskumom“, ktorý bol veľmi nákladný a predstavuje vlastne taký vzor [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 370870x
Priemerná čítanosť článkov: 4945x

Autor blogu

Kategórie