Česť pamiatke a smútok za Františkom Čubom

1. júla 2019, klubnarodohospodarov, Nezaradené

Česť pamiatke na človeka Františka Čubu, ktorý sa už počas svojho vlastného života stal pre nás LEGENDOU.
V hospodárstve legendy nebývajú zvykom, tí ľudia  v podnikoch pracujú a budujú, organizujú, ale nie sú politikmi ani „celebritami“ podľa súčasného chápania sveta.

Predseda Jednotného zemědělského družstva Agrokombinát Slušovice (JZD AK Slušovice) sa stal legendou. Ešte za socializmu. Hovorili sme, že Československo má „fenomén Slušovice“…už ho nemá. Generácie hospodárov a ekonómov v osemdesiatych rokoch 20.storočia boli „elektrizované“ hospodárskym podnikovým fenoménom, v rámci ktorého sa stalo zo zaostávajúceho poľnohospodárskeho družstva kdesi za mestom Gottwaldov (dnes Zlín) hospodárskym „impériom“, kde sa každoročne zdvojnásoboval obrat podniku i zisk a kde sedemtisíc zamestnancov Agrokombinátu koncom roka 1989 vytváralo príjem 6 miliárd 245 miliónov Kčs a zisk 603 miliónov Kčs. Jednotlivé oblasti socialistického podnikania, áno, čítate to správne, boli organizačne členené na divízie a závody s takmer samostatným hospodárením a s vyplácaním vysokých platov i znovuinvestovaním do nových a nových výrob a technológií. Dokonca sa výskumom a pátraním dá povedať, že ďalšia päťročnica v ČSSR, ktorá sa mala spustiť od 1. januára 1990, mala už pre všetky hospodárske subjekty obsahovať zásady a prvky hospodárenia JZD AK Slušovice. To už v v roku 1989 existovalo viacero silných poľnohospodárskych celkov nazývaných ako Agrokombináty a zásady hospodárenia, odmeňovania, samostatnosti v rozhodovaní o investovaní už úspešne zvládalo množstvo výrobných podnikov…

Asi aj preto pravicové a neoliberálne sily (na čele s vtedajším prezidentom ČSSR Václavom Havlom, ministrom zemědělství ČSR V.Kubátom a ďalšími…) sa postarali  od 1990 roku o zničenie fenoménu, ktorý nás v Československu mohol preniesť do blahobytného 21.storočia pre všetkých nás…

Docent František Čuba nebol zlomený, aj keď musel čeliť sérií trestných stíhaní po roku 1990 a po 10 rokoch,  keď súdy uznali jeho nevinu a ukončili trestné stíhania, keď už ale Agrokombinát bol zničený a rozbitý ako tie tisíce metrov štvorcových skla z kedysi bájnych slušovických skleníkov (bol som tam, videl som, plakal som i ako chlap…), bojoval ďalej, bol poslancom Zlínskeho kraja, Senátorom v dolnej komore parlamentu ČR….

odišiel a legenda zostáva…počas 30 rokov ju nové generácie mladých nedokázali oživiť, ani naplniť odkaz „fenoménu Slušovice“, naopak, dnes žneme dôsledky ignorancie tradícií a jeme otrávené mäso i potraviny dovážané z cudziny a nie sme schopní obhospodáriť ani tú zvyšnú poľnohospodársku pôdu, ktorá zostala po 30 rokoch rozpredaja a besnenia developerov a priekupníkov s pôdou.

Tak ako generáciám z Prvej republiky Československej zostala legenda Tomáša Baťu, nám zostáva živá legenda Františka Čubu…ešte raz, česť jeho pamiatke.

Spolok pre šírenie národohospodárskeho rozvoja Slovenska

 

Prosíme diskutérov – blogerov, aby sa zdržali skeptických a hanlivých či nenávistných vyjadrení…