Založ si blog

Koniec dôvery na Slovensku

Dôvera je vec veľmi krehká nádoba a na Slovensku sa táto krehká vec práve „rozbila“.

Slovo dôvera vyzerá tak milo, materinsky, ako niečo, proti čomu nemôže nikto nič namietať, čo pôsobí úplne hebkým a teplým dojmom. V praxi je však dôvera ťažká a komplikovaná záležitosť.

napísal autor manažérskych štúdií Stephen Covey

Naši volení predstavitelia štátu Slovenská republika, členovia vlády SR, poslanci parlamentu, stranícki vodcovia a funkcionári, tí všetci v priebehu niekoľkých mesiacov stratili dôveru slovenskej verejnosti. Stratili, pretože nevládli. Užívali moc. Príliš okato sa všetko dialo na očiach verejnosti a bohvie čo sa deje v zákulisí, keď to tak „vybuchlo“ v súčasnej situácii emócií medzi bezpečnostnými zložkami štátu, dokonca už tak, že premiér s chtivosťou „fšetko v okamihu riešiť“ tak byrokraticky zostavuje “ KOMISIU na obnovu dôvery v štát“. Akože, v štát? To potom obviňuje práve seba a všetkých „činovníkov“ súčasne zvolenej vlády, parlamentu a dosadených silových zložiek…

Čo však píšu o dôvere manažérski guru?

Dôvera má tri zdroje – osobné rozhodnutie každého človeka, inštitucionálne rozhodnutie spoločnosti a vedomé rozhodnutie jedného človeka dôverovať inému človeku – na základe konania vyvolaného presvedčením o schopnosti druhej strany dodržať dohodnuté.

Existuje sedem základných princípov dôvery, ako ich definoval britský filozof Charles Handy. A všetky boli novou slovenskou vládou porušené. Čítajte a skúste si dosadiť v čom:

  1. 2.Dôvera nie je slepá. Nie je múdre dôverovať ľuďom, ktorých nepoznáte, ktorých konanie ste nemali možnosť nejaký čas sledovať či overiť si a ktorí nie sú angažovaní v tých istých cieľoch ako vy. Koľko existuje ľudí, ktorých ktokoľvek z nás pozná dobre? Alebo – koľko ľudí natoľko dobre pozná nás? Dodatočne pre súčasnosť SR: Nevolili voliči v našej demokracii slepo a bez preverovania si, koho volia?

 

  1. 2.Dôvera musí mať isté hranice. Ničím neobmedzená dôvera je v praxi nereálna. Aj svojim priateľom dôverujeme v určitých životných situáciách, nie však nevyhnutne vo všetkých. V praxi znamená dôvera pre organizáciu spoločnosti možnosť na niekoho sa spoľahnúť, spoľahnúť sa na jeho schopnosti, na jeho angažovanosť pre daný cieľ. Stačí tento cieľ definovať a dôveryhodnému jednotlivcovi alebo tímu ponechať voľnú ruku pri dosahovaní cieľa. Dodatočne pre súčasnosť SR: Viete presne určiť, v ktorom okamihu už došlo k nedôvere voči vláde a parlamentu?

 

  1. 3.Dôvera vyžaduje neustále učenie sa. Rovnako ako proces učenia sa vyžaduje dôvera bezpodmienečnú podporu a odpúšťanie chýb, samozrejme, pod podmienkou, že z týchto chýb si vezmeme potrebné poučenie. Tak ako proces učenia sa i dôveru môže zničiť strach. Nik nebude ochotný niesť svoju kožu na trh alebo byť iniciatívny, ak sa bude musieť obávať dôsledkov plynúcich z prípadného nezdaru, omylu. Nevyhnutnou podmienkou trvalého vzťahu dôvery je schopnosť dokázať sa zmeniť. Zásadnú dôležitosť má schopnosť sebaobnovy (sebazdokonaľovania). Dodatočne pre súčasnosť SR: Poučili sa víťazi volieb z toho, že nemôžu hazardovať s dôverou národa, ľudu, alebo konajú spupne a sebavedomo, bez sebareflexie a pokory?

 

  1. 4.Dôvera je nemilosrdná. Aj Handy pripomína, že dôvera je krehká ako sklo a ak sa raz poškodí, rozbije sa, už ju ťažko „pozliepať“… Ak sa ukáže, že sme dôverovali niekomu, kto si to nezaslúži, a to nielen preto, že by podvádzal, ale aj preto, že nesplnil naše očakávania, že sa naň nemožno spoľahnúť, že neodvedie dobre svoju prácu, taký človek ťažko získava stratenú dôveru a skôr či neskôr musí odísť, alebo má veľmi obmedzené hranice svojej právomoci. Ak nemôžem niekomu úplne dôverovať, musím ho čoraz viac kontrolovať a pre dobro celku nakoniec musí príslušný človek odísť. Dodatočne pre súčasnosť SR: Už je neskoro vyhlasovať, že sa polepšia, zriaďovať komisie. Teraz treba ODÍSŤ. Voliči a národ už nprijmú žiadne sľuby, ani opatrenia. Už to nejde: Nádoba je krehká a rozletela sa na márne kúsky.

 

  1. 5.Dôvera vyžaduje zomknutie sa. Ak má spoločnosť ako celok správne fungovať, musia ciele jednotlivých častí spoločnosti splývať v jediný cieľ celku. Dodatočne pre súčasnosť SR: Vláda, stranícke koalície i parlament pôsobia ako klbčiace sa deti. Už ich treba umravniť.

 

  1. 6.Dôvera vyžaduje osobný kontakt. Ak má zdieľaná angažovanosť pôsobiť reálne, vyžaduje okrem iného aj osobný kontakt. Paradoxne, čím je organizácia „virtuálnejšia“, tým viac je potrebný osobný kontakt. Ide tu však viac o proces vzájomného spoznania sa, než len o splnenie spoločnej úlohy. Dodatočne pre súčasnosť SR: Už dávno stratili kontakt s realitou.  Po straníckych kanceláriách realitu nenájdu, ani v parlamentných výboroch a na vláde.  To pápež mal väčší kontakt s ľudom na Slovensku.

 

  1. 7. Dôveru si treba zaslúžiť.Spoločnosť, ktorá od svojich členov očakáva, že jej títo budú dôverovať, musí najprv preukázať, že si jej dôveru zaslúži. Ak svoju implikovanú zmluvu spoločnosť poruší, povedzme, tým, že šikanuje a trestá svojich občanov, zistí, že tí ostatní jej už veria menej. Naopak, jednotlivci si svoju dôveru nezískajú skôr, kým nedokážu, že sú schopní odvádzať požadovanú prácu. Dodatočne pre súčasnosť SR: Už si dôveru „prešustrovali“ a aby nebolo horšie, bolo by treba zbaliť sa a odísť. Ani jeden z protagonistov si nezaslúži už dôveru. A nech to nehádžu na policajtov.

Je to príliš veľa nezodpovedaných otázok a zle komunikovaných objasnení v takom krátkom časovom rozsahu na Slovensku: to by “zabilo” aj pevnejšiu dôveru, akú mali už i dovtedy občania slovenskej spoločnosti voči moci.

K dôvere ako nevyhnutnej podmienke fungovania občianskej spoločnosti britský filozof Charles Handy povedal asi toľko: „Dôvera musí kolovať v krvi (spoločnosti) bez ohľadu na to, ako dobre je vyprojektovaná „kostra“ (politickej a spoločenskej organizácie) a ako funguje „nervová sústava“ (teda komunikácia medzi ľuďmi).

Článok s rovnakým názvom, ale v inom rozsahu, už vyšiel k 30.decembru 2020 ako reakcia na to, čo sa odohralo a stalo policajnému prezidentovi SR M.Lučanskému. Medzitým už pretieklo veľa vody dolu Dunajom…a dnes je žatva všetkých tých dôsledkov narušenej dôvery.

Toto sa učia manažéri na základných kurzoch, je niekto z koalície a vlády vôbec manažérsky vzdelaný?

Slovensko zmizlo z hospodárskej mapy globálneho sveta, október 2021

01.10.2021

Začala sa Svetová výstava EXPO 2020 v Dubaji. Od dnes 1.októbra 2021. Dobre si treba pre históriu Slovenska tento dátum zapamätať: Pretože dnešným dňom oficiálne SLOVENSKO ZMIZLO Z HOSPODÁRSKEJ MAPY SVETA. Neveríte? Nuž hľadajte expozíciu Slovenska v Dubaji, v reprezentatívnom výbere svetových hospodárskych veľmocí a aspoň krajín, ktoré majú čo ponúknuť. Nenájdete. [...]

Peter Zajac-Vanka: Bolo Slovensko zachránené?

02.11.2020

Celoplošné testovanie na prítomnosť koronavírusu v populácii Slovenskej republiky prebehlo. Ukazuje sa, že tak zhruba jedno percento populácie bolo testované pozitívne. Nemusia onemocnieť na koronavírus, iba ho mali v nose, v tele. Nemusí sa prejaviť. Otázkou však je, čo sa týmto celoplošným „prieskumom“, ktorý bol veľmi nákladný a predstavuje vlastne taký vzor [...]

Rúšková vzbura za päťtisíc. . . kto by to nebral?

02.09.2020

Včera Slovenská republika oslavovala Sviatok Ústavy SR. Dnes ho skupina štátnych zamestnancov, ktorí „navštevujú pracovisko“ Národná Rada Slovenskej republiky pošpinila svojim puberťáckym správaním sa…FUJ!!! Chceme ozaj nové voľby a nových ľudí do NÁRODNEJ RADY! Tak toto správanie už bolo cez čiaru. Nemám rád Kollára a vôbec sa nehodí na predsedu [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 371480x
Priemerná čítanosť článkov: 4953x

Autor blogu

Kategórie