Založ si blog

Prepad búrz a úspory v II. pilieri – správa, ktorá dnes zanikla pred verejnosťou

Prepad búrz a úspory v II.pilieri – ktoré skončili v obrovskom prepade hodnoty – kde majú súkromní sporitelia na dôchodok svoje peniaze?

Ako poskytol sám expert na investovanie Michal Nalevanko rozhovor dnes 25.10.2018 pre TA3, „ešte tu nebol taký prepad hodnoty ako je v súčasnosti – súčet hodnôt všetkých padlých cenných papierov investovaných sporiteľmi v II.pilieri je hodnota tých garantovaných dlhopisových fondov aké majú sporitelia v II.pilieri.“ Neuveriteľné. Asi sa „prekecol“. Ale je dobre, že to zaznelo. Síce potom ďalej veľmi horlil za to, aby sporitelia na dôchodok v II.pilieri prešli do rizikových fondov, lebo tam je  „najvyššie zhodnotenie“ – zabudol „chlapec“ ale,  že ide o veľmi  „dlhé peniaze“ dôchodkových sporiteľov, ktoré neuvidia skôr ako po odchode do dôchodku a tak to teraz pomôže hlavne „strestestu“ DSS-kám, ale nepomôže sporiteľom. Na záver M.N. potvrdil, že:

„Ľudia v dôchodkovom veku sa nemusia obávať – lebo II.pilier má obranný mechanizmus, ktorý zabraňuje, aby ľudia boli postihnutí poklesom – lebo 10 rokov pred termínom skončenia ich sporenia sa ich „úspory“ presúvajú automaticky do garantovaných fondov – peniaze sú investované „bezpečnejšie“ –zas funguje vraj jeden „autopilot“…

Čo sme sa ale v tom rozhovore dozvedeli? Že po prvé – sporenie do súkromného dôchodkového II.piliera je veľmi rizikové, v podstate súkromná akciovka operuje s vašimi reálnymi odvedenými peniazmi, ktoré vy považujete za fixné úspory, ako s „kapitálom pre podnikanie na burze“ a to znamená do dôsledkov, že „hrajú špekulatívne hry“ s vašimi peniazmi a iba štátna garancia vyplatenia úspor z II.piliera (kto si spomenie, že takúto garanciu premiér vlády Smer SD poskytol počas obáv z veľkej finančnej krízy v 2009?) zaručí, že sa štát,  – teda my všetci ostatní obyvatelia Slovenska, poskladáme na to, ak zostanete v strate a „hry na burze“ sa nepodarili obchodníkom v Dôchodcovských správcovských akciových spoločnostiach. I tak dnes priemerná výška mesačnej výplaty súkromného dôchodku nie je viac ako 30 Eur a tú „rozkoš“ okúša prvých 850 dôchodcov…ešte že dostanú niečo i z tak nenávideného štátneho I.piliera…

A tak – ak toľko chce súčasná vláda do ústavy vpašovať aj „večnosť“ súkromného II.piliera, text  citujem z 2.čítania návrhu ústavného zákona:

V čl. 39 sa za odsek 1 vkladajú nové odseky 2 a 3, ktoré znejú: „(2) Primerané hmotné zabezpečenie v starobe sa vykonáva prostredníctvom priebežne financovaného dôchodkového systému a systému starobného dôchodkového sporenia. Štát podporuje dobrovoľné sporenie na dôchodok.“…

Takže bol by lepší návrh, aby štát cez Sociálnu poisťovňu prevzal od najbližšieho termínu celý kmeň sporiteľov na dôchodok z II.piliera DSS a.s. a tým zachránil ich úspory od poklesu alebo potenciálneho úpadku a zničeniu ich peňazí.

 Viete kam mierim: Odrazu sa ukáže, že DSS akciové súkromné spoločnosti nemajú na účtoch tie peniaze sporiteľov likvidné a ich úspory sú v akciách, ktoré sú odpredajné iba so stratou, sú teda vo finančnom zmysle nelikvidné – teda nie sú splatné podľa potrieb sporiteľov. Tu nejde o fakt, že veď klienti spísali zmluvu na dlhodobé držanie peňazí, tu ide o fakt, že je to presne ten istý proces, ktorý sa teraz s DSS-kami deje, ako to bolo s Investičnými privatizačnými fondami, ktoré koncom  90.rokov „padli“. Na rozdiel od vtedajšej situácie každá DSS a.s. je dcérskou spoločnosťou nejakej nadnárodnej banky a majetok klientov je oddelený od majetku banky, takže ak zákonom vláda „požiada“ a prevezme aktíva klientov (dnes ich je takmer 8,5 miliardy Eur), tak banky môžu síce protestovať, ale prevod MUSIA uskutočniť.

Že sa budú vyhrážať súdnymi spormi, to bude zastrašovanie, pretože každá – ozaj každá podnikateľská aktivita musí byť likvidná voči svojim klientom – v tomto prípade kmeňu sporiteľov. Podrobnosti môžu byť predmetom rokovania vlády a súkromných DSS a.s.

A práve teraz je čas, aby vláda a parlament navrhli zákon o prevode kmeňa sporiteľov v súkromnom dôchodkovom sporení z DSS a.s. do Sociálnej poisťovne a nesnažili sa o „zabetónovanie“ práva DSS zbierať a vlastniť z ústavy úspory klientov. Je na to vážny dôvod: doteraz nevídaný pokles hodnôt z búrz a hodnôt investovaných úspor klientov DSS.

Štát by mal konať ak vie, čo hrozí sporiteľom a ako je ohrozený majetok jeho občanov.

Spolok národohospodárov Slovenska,  oz 25.10.2018

Slovensko zmizlo z hospodárskej mapy globálneho sveta, október 2021

01.10.2021

Začala sa Svetová výstava EXPO 2020 v Dubaji. Od dnes 1.októbra 2021. Dobre si treba pre históriu Slovenska tento dátum zapamätať: Pretože dnešným dňom oficiálne SLOVENSKO ZMIZLO Z HOSPODÁRSKEJ MAPY SVETA. Neveríte? Nuž hľadajte expozíciu Slovenska v Dubaji, v reprezentatívnom výbere svetových hospodárskych veľmocí a aspoň krajín, ktoré majú čo ponúknuť. Nenájdete. [...]

Koniec dôvery na Slovensku

17.09.2021

Dôvera je vec veľmi krehká nádoba a na Slovensku sa táto krehká vec práve „rozbila“. Slovo dôvera vyzerá tak milo, materinsky, ako niečo, proti čomu nemôže nikto nič namietať, čo pôsobí úplne hebkým a teplým dojmom. V praxi je však dôvera ťažká a komplikovaná záležitosť. napísal autor manažérskych štúdií Stephen Covey Naši volení predstavitelia [...]

Peter Zajac-Vanka: Bolo Slovensko zachránené?

02.11.2020

Celoplošné testovanie na prítomnosť koronavírusu v populácii Slovenskej republiky prebehlo. Ukazuje sa, že tak zhruba jedno percento populácie bolo testované pozitívne. Nemusia onemocnieť na koronavírus, iba ho mali v nose, v tele. Nemusí sa prejaviť. Otázkou však je, čo sa týmto celoplošným „prieskumom“, ktorý bol veľmi nákladný a predstavuje vlastne taký vzor [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 371849x
Priemerná čítanosť článkov: 4958x

Autor blogu

Kategórie