Založ si blog

Slovensko zmizlo z hospodárskej mapy globálneho sveta, október 2021

Začala sa Svetová výstava EXPO 2020 v Dubaji. Od dnes 1.októbra 2021. Dobre si treba pre históriu Slovenska tento dátum zapamätať: Pretože dnešným dňom oficiálne SLOVENSKO ZMIZLO Z HOSPODÁRSKEJ MAPY SVETA.

Neveríte? Nuž hľadajte expozíciu Slovenska v Dubaji, v reprezentatívnom výbere svetových hospodárskych veľmocí a aspoň krajín, ktoré majú čo ponúknuť. Nenájdete. Iba ak virtuálne.

Neobviňujte nás národohospodárov z demagógie, pretože v dejinách platia dátumy a história „to spočíta“ každému národu…

Istežééé, minister hospodárstva Slovenskej republiky Ing.Richard Sulík sa dušuje, že neotvorenie expozície Slovenska je predsa chybou arabského vystavovateľa a my s tým nič spoločné nemáme! Určite? A nemali sme rok naviac k dobrej príprave a k finišovaniu expozície my sami? Kedysi to naše stavebné domáce firmy dokázali…

Aj keby Slovensko otvorilo svoju expozíciu včas a aj keby minister hospodárstva Slovenskej republiky Richard Sulík dnes slávnostne otváral expozíciu na EXPO 2020 už 1.októbra 2021 v Dubaji, čo sa vlastne zmení?

Čo ponúka hospodársky Slovensko svetu?

Zo záberov už vopred pripravených a v reportážach „pustených“ to vyzerá, že sme virtuálnou krajinou, áno správne „táto-krajinou“, kde žijú len mladšie generácie prácou ajťákov a virtuálne zdatných géniov, ktorí denne vytvárajú inovácie a appky pre celý svet. Je to naozaj tak? A ak – má z toho niečo štátny rozpočet Slovenskej republiky? Lebo veď o to ide pri exporte a príjmoch v ekonomike. Nie o to, že zahraniční investori ovládajú prakticky celú ekonomiku Slovenska a občas ešte dostanú od vlád a parlamentu SR nejaké tie „prázdniny“ a odpustky, aby aspoň na desať rokov zamestnali obyvateľov Slovenska. (Lebo tí inak nie sú schopní sa uživiť…)

Ono, nakoniec aj ten oficiálny názov expozície znie: Virtuálne Slovensko.

Turista ktorý príde k nám po prvý raz bude prekvapený. Ale chodiť nemusí, stačí keď sa poprechádza po virtuálnej realite u seba doma, popije si Heinekena, dá si vínko zo svojej domácej krajiny, napapá sa lahôdok zo svojej proveniencie a možno pošle na dobrovoľný účet za prehliadku expozície jedno Euro. Veď sa patrí – a možno pošle celý Bitcoin.

Keby aspoň to „naše“ lietajúce auto vystavovali. Či? Bude? A už sa aj vyrába na Slovensku? Lebo zatiaľ by sme sa museli len chváliť cudzím perím – široko rozvinutým montážnym automotive priemyslom v rukách cudzích investorov a svetových značiek ako KIA, Volkswagen, Stellantis, LandRover. Oni aj tak vlastenecky a slovensky znejú, tie značky aj keď ich poslovenčíme – vraj Kija, Folsksík, to tretie ani ľudia nepoznajú že je to Pežótik, to štvrté Lendróver, niektorí to volajú aj Nitran, ale to je predsa vynikajúca saláma, nie?

Celkom vážne: Boli časy. Minuli sa. Tu nejde o nedávnu históriu spoločného štátu a značky Made in Czechoslovakia. Tu nejde len o to, že aj po roku 1993 bolo ešte čo ukázať a exportovať. Tu ide o to, že v roku 2021 už nieto ničoho. (Možno Kuracinove pištole, ale tuším ich naša vláda nechcela. Veď aj otéčka pre vojakov pešiakov ideme kupovať za dve tisícky miliónov Eur zo sveta. Naše nechceme!) Ničoho originálne vyrábaného hromadne a finálne pre svet vo vlastníctve Slovenska už nemáme!

Ide tu o to, že hospodársky toto tu čo sa na území Slovenska vyrába a predáva do zahraničia, vôbec už nie je vo vlastníctve Slovenska. Sme rozpustení v globálnej kaši. Hospodársky sme zmizli z mapy sveta. Už v marci  2020 bolo jasné, že funkcia ministra hospodárstva Slovenskej republiky je nazbytočnejšia vo vláde a je to zbytočne platená štátna funkcia. Stačil by na to i úradník pre povoľovanie investícií a developerských projektov.

Minimálne dva a pol milióna občanov Slovenskej republiky je dnes sklamaných. Nenašli sme sa v reprezentácii sveta a nemáme byť na čo hrdí.

Prečo vlastne ešte „táto-krajina“ existuje? Nuž, treba aby existoval formálne nejaký takýto subjekt s ekonomikou, aby bolo možné dodržať tie horibilné garancie, po slovensky záruky za pôžičku, ktorú si na seba nabrala Európsky Únia s cieľom Plánu obnovy, ktorá je vysoká osemsto tisíc miliónov eur, ano, ťažko to chápať, čiže 800 miliárd , keďže jedna miliarda eur je tisíc miliónov eur. Budeme to musieť splácať ako členská krajina EÚ, ak ďalšie krajiny EÚ „odskočia“ alebo „nebudú platby schopné“. Preto rýchlo dnes dali na stôl premiérovi „táto-krajiny“ tých 822 miliónov Eur na rýchle použitie do Plánu obnovy. Aby Slovensko ako záručná entita nezanikla skôr ako jej prikážu…

Sklamanie….hlboké sklamanie v roku 2021.

Byť ministrom, abdikoval by som do rána.

Koniec dôvery na Slovensku

17.09.2021

Dôvera je vec veľmi krehká nádoba a na Slovensku sa táto krehká vec práve „rozbila“. Slovo dôvera vyzerá tak milo, materinsky, ako niečo, proti čomu nemôže nikto nič namietať, čo pôsobí úplne hebkým a teplým dojmom. V praxi je však dôvera ťažká a komplikovaná záležitosť. napísal autor manažérskych štúdií Stephen Covey Naši volení predstavitelia [...]

Peter Zajac-Vanka: Bolo Slovensko zachránené?

02.11.2020

Celoplošné testovanie na prítomnosť koronavírusu v populácii Slovenskej republiky prebehlo. Ukazuje sa, že tak zhruba jedno percento populácie bolo testované pozitívne. Nemusia onemocnieť na koronavírus, iba ho mali v nose, v tele. Nemusí sa prejaviť. Otázkou však je, čo sa týmto celoplošným „prieskumom“, ktorý bol veľmi nákladný a predstavuje vlastne taký vzor [...]

Rúšková vzbura za päťtisíc. . . kto by to nebral?

02.09.2020

Včera Slovenská republika oslavovala Sviatok Ústavy SR. Dnes ho skupina štátnych zamestnancov, ktorí „navštevujú pracovisko“ Národná Rada Slovenskej republiky pošpinila svojim puberťáckym správaním sa…FUJ!!! Chceme ozaj nové voľby a nových ľudí do NÁRODNEJ RADY! Tak toto správanie už bolo cez čiaru. Nemám rád Kollára a vôbec sa nehodí na predsedu [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 371744x
Priemerná čítanosť článkov: 4957x

Autor blogu

Kategórie