Založ si blog

Riešenie nie je dobré, „nestropujte“, poškodíte občanov najmä tých „55+“ a „60+“

Neberieme na vedomie a odmietame. Asi tak by mala znieť odpoveď na iniciatívu Smeru Sociálnej demokracie ku „stropovaniu“ odchodu do dôchodku, pretože už dnes 17.októbra to bude veľmi škodiť dôchodcom. Je do očú bijúce, že ide o šetrenie nákladov na penzie v štátnom rozpočte SR na roky 2019,2020,2021, ak zákon či už ústavný alebo „neústavný“, vstúpi do platnosti.

RÝCHLY DODATOK O 21:56 AJ PRE DISKUTÉROV:

Až o 18:36 sa dozvedáme, ako to je s tými ženami s deťmi – že dokonca budú môcť ísť aj v 63 roku…aha, a to sa všetko nedá vysvetliť verejnosti odrazu? Ak  by nebol tlak, tak by Erik Tomáš a ďalší tie návrhy nepozmeňovali?

K téme podrobností zákona: Návrh majú po 1.čítaní a aj po 2.čítaní poslanci. Sú to zástupcovia ľudu:Prečo ten text komplexne nikto nezverejnil, aby neboli pochybnosti, či to platí AJ PRE ČAKATEĽOV NA dôchodok tohto roku a vlastne ako to bude a kedy bude zákon vlastne platiť? Poznáte „Rádio Jerevan“ hlásajúce že film „dala baba vojakovi bude vlastne film Balada o vojakovi, ale to ohlásilo rádio až keď už boli kiná nabité …ironicky povedané, kto vedel pred týždňom, o čom je „stropovací zákon?“…teraz zrazu všetko „znižujú a zjemňujú“…tož: uvidíme….

 

V MOMENTE VSTUPU PLATNOSTI TOHTO „stropujúceho“ ZÁKONA totiž „čakateľom“ na dôchodok nesmierne skomplikuje život: namiesto aby išli do dôchodku vo svojom veku 62+…dni podľa toho automatu, OKAMŽITE POSKOČI HRANICA ICH ODCHODU DO PENZIE O TAKMER DVA ROKY –  a kto sa „ústavne zaručí“, že títo ľudia, už často „odpísaní“ v zamestnaniach, alebo „čakajúci“ na dôchodok na Úrade práce ako nezamestnaní, predĺžením tej lehoty nezmárnia dva roky svojho života?

Nezasvätení síce argumentujú, že „však nech idú do predčasného dôchodku“, to ale znamená podstatné zníženie sumy vyplácaného dôchodku pre predčasného dôchodcu s tým, že TRVALO táto suma zostane penzistovi…pokiaľ sa nezamestná ( a ktorá charita príjme 64-ročného dôchodcu do zamestnania?) Zničíte tým aspoň nádej dôchodcom…

Trvale opakujem, že

1. Automatizované predlžovanie veku odchodu do dôchodku ešte navrhla a zákonne („obyčajným zákonom“, lebo Smer SD mal väčšinu) PRESADILA VLÁDA SMERU SOCIÁLNEJ DEMOKRACIE a nie pravica, „automat“ prvý raz začal platiť od januára 2017 a pôvodne to bola iba požiadavka ministerstva financií SR ako „ušetriť“ na objeme vyplácania penzií, aby bol štátny rozpočet „pekný“ a aby minister mohol preukázať znižovanie zadĺženia i vyrovnanosť rozpočtu.

TAKŽE TENTO „PRIESER“ si vytvoril priamo SMER SOCIÁLNA DEMOKRACIA a teraz „potrebuje“ ústavnú väčšinu na to riešiť ho – pritom prirodzenejšia cesta je zrušiť zákon o automatizovanom posúvaní veku odchodu do dôchodku. Alebo presvedčiť v koalícii prestaviteľov Slovenskej národnej strany i národnostnej maďarskej menšiny, že by bolo dnes v zmenenej situácii normálne uzákoniť u žien ( i s tými novými podmienkami matiek) odchod do dôchodku vo veku 55 rokov a u mužov vo veku 60 rokov.

Inak, predvídam, že sa z tohto problému stane jeden z burcujúcich predvolebných problémov vo voľbách do parlamentu v 2020.

2. možno súhlasiť so „stropovaním“ iba za podmienok, ktoré už tu raz na blogu Spolok uvádzal a uvediem ich sem znova:

Ale iba pri splnení týchto podmienok – a to buď všetky spolu alebo „nestropovať“:

1.

Zrušte „Automat“ nárastu veku odchodu do dôchodku po dňoch v nasledujúcich rokoch – lebo nie je adekvátny súčasnému stavu ľudí v statuse  „zamestnaný“ vo veku 62 rokov, keď si ani 60+ roční nenájdu prácu a tí, čo ju majú, prežívajú asociálny tlak aby „vypadli“ – firmy si ich na Slovensku nevážia.Skončia v statuse „nezamestnaní“.

2.

Zastavte chystaný „import“ zahraničných pracovníkov do ekonomiky Slovenska a definujte pre nich presne taxatívne pracovné pozície, kam môžu žiadatelia o azyl nastúpiť v prípade ich schválenia žiadosti. Ide o zabránenie konkurencie lacnejšieho pracovného zdroja, ktorý by radi využili zahraniční i časť domácich zamestnávateľov voči starším, skúsenejším, ale viac plateným domácim zamestnancom, ktorí ešte nemôžu odísť podľa zákona do penzie. Pretože konkurentom zahraničných pracovníkov nebudú mladí a už zapracovaní, ale ľudia pred dôchodkom…

3.

Garantujte zákonom, že zamestnanec nad 60 rokov, ktorý má 4 mať roky do dôchodku, nebude presunutý na iné pracovné miesto s nižším príjmom, alebo mu bude zachovaný príjem v rovnakej výške až do odchodu do penzie. Lebo až tu sa vytvára hlavný pomer ku „penzijnému bodu“ určujúcemu výšku dôchodku do konca života.

4.

Garantujte zákonom, že zamestnanec vo veku 55+ rokov nebude môcť byť prepustený, iba ak by firma skrachovala alebo z taxatívne vážnych disciplinárnych dôvodov. Ktorá firma odolá prijať namiesto „starého“ pracovníka pred dôchodkom niekoho mladého či dokonca zo zahraničia s nižšou požiadavkou na mzdu?

5.

Vytvorte nástroj zachovania pracovného statusu „zamestnanec“ pre každého zamestnanca vo veku 60+až do stropového veku odchodu do dôchodku, teda založte a garantujte  tzv.“poslednú inštanciu zamestnania“ cez štátne služby a to z dôvodov, aby sa ľudia 60+ z nie vlastnej viny neocitli na ďalšíe 4 roky ako dlhodobo nezamestnaní a bez možnosti vytvárať si príjem pre tvorbu svojho dôchodku.

Ak toto dokážete, milí poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, bez ohľadu na stranícke tričko a svetonázorovú politickú príslušnosť, uzákoniť všetko a odrazu, potom si môžete „stropovanie“ odchodu do dôchodku v SR uzákoniť ústavne. Inak konáte protiľudovo a nedemokraticky…

O oprávnenosti varovaní svedčí, že nekritizujeme „sprava či zľava“ túto hlúposť, ale odborne sa k tomu vyjadrujú ozaj ekonomické kruhy: Národná Banka Slovenska, alebo: citujem z článku v Pravde:

„Stanovenie pevnej hranice staroby na úrovni 64 rokov, alebo na akejkoľvek inej úrovni, nebude odrážať meniacu sa spoločenskú situáciu v dlhodobom horizonte, a preto nie je jej zavedenie z pohľadu cieľov Ústavy Slovenskej republiky vhodné,“ Rada pre rozpočtovú zodpovednosť,

Dnes už KOMENTUJE proces po vládnom „vzatí na vedomie“

Predseda Spolku národohospodárov Slovenska OZ

Slovensko zmizlo z hospodárskej mapy globálneho sveta, október 2021

01.10.2021

Začala sa Svetová výstava EXPO 2020 v Dubaji. Od dnes 1.októbra 2021. Dobre si treba pre históriu Slovenska tento dátum zapamätať: Pretože dnešným dňom oficiálne SLOVENSKO ZMIZLO Z HOSPODÁRSKEJ MAPY SVETA. Neveríte? Nuž hľadajte expozíciu Slovenska v Dubaji, v reprezentatívnom výbere svetových hospodárskych veľmocí a aspoň krajín, ktoré majú čo ponúknuť. Nenájdete. [...]

Koniec dôvery na Slovensku

17.09.2021

Dôvera je vec veľmi krehká nádoba a na Slovensku sa táto krehká vec práve „rozbila“. Slovo dôvera vyzerá tak milo, materinsky, ako niečo, proti čomu nemôže nikto nič namietať, čo pôsobí úplne hebkým a teplým dojmom. V praxi je však dôvera ťažká a komplikovaná záležitosť. napísal autor manažérskych štúdií Stephen Covey Naši volení predstavitelia [...]

Peter Zajac-Vanka: Bolo Slovensko zachránené?

02.11.2020

Celoplošné testovanie na prítomnosť koronavírusu v populácii Slovenskej republiky prebehlo. Ukazuje sa, že tak zhruba jedno percento populácie bolo testované pozitívne. Nemusia onemocnieť na koronavírus, iba ho mali v nose, v tele. Nemusí sa prejaviť. Otázkou však je, čo sa týmto celoplošným „prieskumom“, ktorý bol veľmi nákladný a predstavuje vlastne taký vzor [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 371492x
Priemerná čítanosť článkov: 4953x

Autor blogu

Kategórie