Založ si blog

Prepad búrz a úspory v II. pilieri – správa, ktorá dnes zanikla pred verejnosťou

Prepad búrz a úspory v II.pilieri – ktoré skončili v obrovskom prepade hodnoty – kde majú súkromní sporitelia na dôchodok svoje peniaze?

Ako poskytol sám expert na investovanie Michal Nalevanko rozhovor dnes 25.10.2018 pre TA3, „ešte tu nebol taký prepad hodnoty ako je v súčasnosti – súčet hodnôt všetkých padlých cenných papierov investovaných sporiteľmi v II.pilieri je hodnota tých garantovaných dlhopisových fondov aké majú sporitelia v II.pilieri.“ Neuveriteľné. Asi sa „prekecol“. Ale je dobre, že to zaznelo. Síce potom ďalej veľmi horlil za to, aby sporitelia na dôchodok v II.pilieri prešli do rizikových fondov, lebo tam je  „najvyššie zhodnotenie“ – zabudol „chlapec“ ale,  že ide o veľmi  „dlhé peniaze“ dôchodkových sporiteľov, ktoré neuvidia skôr ako po odchode do dôchodku a tak to teraz pomôže hlavne „strestestu“ DSS-kám, ale nepomôže sporiteľom. Na záver M.N. potvrdil, že:

„Ľudia v dôchodkovom veku sa nemusia obávať – lebo II.pilier má obranný mechanizmus, ktorý zabraňuje, aby ľudia boli postihnutí poklesom – lebo 10 rokov pred termínom skončenia ich sporenia sa ich „úspory“ presúvajú automaticky do garantovaných fondov – peniaze sú investované „bezpečnejšie“ –zas funguje vraj jeden „autopilot“…

Čo sme sa ale v tom rozhovore dozvedeli? Že po prvé – sporenie do súkromného dôchodkového II.piliera je veľmi rizikové, v podstate súkromná akciovka operuje s vašimi reálnymi odvedenými peniazmi, ktoré vy považujete za fixné úspory, ako s „kapitálom pre podnikanie na burze“ a to znamená do dôsledkov, že „hrajú špekulatívne hry“ s vašimi peniazmi a iba štátna garancia vyplatenia úspor z II.piliera (kto si spomenie, že takúto garanciu premiér vlády Smer SD poskytol počas obáv z veľkej finančnej krízy v 2009?) zaručí, že sa štát,  – teda my všetci ostatní obyvatelia Slovenska, poskladáme na to, ak zostanete v strate a „hry na burze“ sa nepodarili obchodníkom v Dôchodcovských správcovských akciových spoločnostiach. I tak dnes priemerná výška mesačnej výplaty súkromného dôchodku nie je viac ako 30 Eur a tú „rozkoš“ okúša prvých 850 dôchodcov…ešte že dostanú niečo i z tak nenávideného štátneho I.piliera…

A tak – ak toľko chce súčasná vláda do ústavy vpašovať aj „večnosť“ súkromného II.piliera, text  citujem z 2.čítania návrhu ústavného zákona:

V čl. 39 sa za odsek 1 vkladajú nové odseky 2 a 3, ktoré znejú: „(2) Primerané hmotné zabezpečenie v starobe sa vykonáva prostredníctvom priebežne financovaného dôchodkového systému a systému starobného dôchodkového sporenia. Štát podporuje dobrovoľné sporenie na dôchodok.“…

Takže bol by lepší návrh, aby štát cez Sociálnu poisťovňu prevzal od najbližšieho termínu celý kmeň sporiteľov na dôchodok z II.piliera DSS a.s. a tým zachránil ich úspory od poklesu alebo potenciálneho úpadku a zničeniu ich peňazí.

 Viete kam mierim: Odrazu sa ukáže, že DSS akciové súkromné spoločnosti nemajú na účtoch tie peniaze sporiteľov likvidné a ich úspory sú v akciách, ktoré sú odpredajné iba so stratou, sú teda vo finančnom zmysle nelikvidné – teda nie sú splatné podľa potrieb sporiteľov. Tu nejde o fakt, že veď klienti spísali zmluvu na dlhodobé držanie peňazí, tu ide o fakt, že je to presne ten istý proces, ktorý sa teraz s DSS-kami deje, ako to bolo s Investičnými privatizačnými fondami, ktoré koncom  90.rokov „padli“. Na rozdiel od vtedajšej situácie každá DSS a.s. je dcérskou spoločnosťou nejakej nadnárodnej banky a majetok klientov je oddelený od majetku banky, takže ak zákonom vláda „požiada“ a prevezme aktíva klientov (dnes ich je takmer 8,5 miliardy Eur), tak banky môžu síce protestovať, ale prevod MUSIA uskutočniť.

Že sa budú vyhrážať súdnymi spormi, to bude zastrašovanie, pretože každá – ozaj každá podnikateľská aktivita musí byť likvidná voči svojim klientom – v tomto prípade kmeňu sporiteľov. Podrobnosti môžu byť predmetom rokovania vlády a súkromných DSS a.s.

A práve teraz je čas, aby vláda a parlament navrhli zákon o prevode kmeňa sporiteľov v súkromnom dôchodkovom sporení z DSS a.s. do Sociálnej poisťovne a nesnažili sa o „zabetónovanie“ práva DSS zbierať a vlastniť z ústavy úspory klientov. Je na to vážny dôvod: doteraz nevídaný pokles hodnôt z búrz a hodnôt investovaných úspor klientov DSS.

Štát by mal konať ak vie, čo hrozí sporiteľom a ako je ohrozený majetok jeho občanov.

Spolok národohospodárov Slovenska,  oz 25.10.2018

Slovensko zmizlo z hospodárskej mapy globálneho sveta, október 2021

01.10.2021

Začala sa Svetová výstava EXPO 2020 v Dubaji. Od dnes 1.októbra 2021. Dobre si treba pre históriu Slovenska tento dátum zapamätať: Pretože dnešným dňom oficiálne SLOVENSKO ZMIZLO Z HOSPODÁRSKEJ MAPY SVETA. Neveríte? Nuž hľadajte expozíciu Slovenska v Dubaji, v reprezentatívnom výbere svetových hospodárskych veľmocí a aspoň krajín, ktoré majú čo ponúknuť. Nenájdete. [...]

Koniec dôvery na Slovensku

17.09.2021

Dôvera je vec veľmi krehká nádoba a na Slovensku sa táto krehká vec práve „rozbila“. Slovo dôvera vyzerá tak milo, materinsky, ako niečo, proti čomu nemôže nikto nič namietať, čo pôsobí úplne hebkým a teplým dojmom. V praxi je však dôvera ťažká a komplikovaná záležitosť. napísal autor manažérskych štúdií Stephen Covey Naši volení predstavitelia [...]

Peter Zajac-Vanka: Bolo Slovensko zachránené?

02.11.2020

Celoplošné testovanie na prítomnosť koronavírusu v populácii Slovenskej republiky prebehlo. Ukazuje sa, že tak zhruba jedno percento populácie bolo testované pozitívne. Nemusia onemocnieť na koronavírus, iba ho mali v nose, v tele. Nemusí sa prejaviť. Otázkou však je, čo sa týmto celoplošným „prieskumom“, ktorý bol veľmi nákladný a predstavuje vlastne taký vzor [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 371503x
Priemerná čítanosť článkov: 4953x

Autor blogu

Kategórie