Založ si blog

. . . že vraj „ako ďalej“?

Pýtajú sa ozaj už zmätení voliči. A chápem ich – naozaj mali byť prieskumy 50 dní pred voľbami embargované. Tú vetu v titulke  som si „požičal“ od bývalého politika Vladimíra Mečiara, ktorý sa pýtal „Ako ďalej?“ už pred 8 – 9 mesiacmi v minulom roku. Viete, veď aj sám som volič a nechcel by som byť vo svojej koži z tohto rozloženia kariet. Ide totiž o hospodárstvo v neposlednom rade. A to sa voľbami – respektíve týmto „naostatok“ posledným prieskumom  vôbec nerieši. Posúďme:

Varianta I

SSD a OľaNO spolu 30%, koho „vezmú do partie“? Vylúčia ĽSNS, ZaĽudí, PSSplu, SaS a KdHlinovo – zostane im 7,8% Sme rodina. Vytvoria menšinovú vládu.

Ich ekonomické a sociálne priority: „Skrášľovanie kapitalizmu“ opatreniami pre rodiny s deťmi, 13.dôchodkom, povedzme ešte prejde i zrušenie časti diaľničných známok. Dokáže Matovič tak ako kričal na prázdny parlament presadiť zníženie platov poslancov na úroveň spred roku 2019? Teda o 1500 až 2500 Eur mesačne? Bude súhlasiť s novými daňovými zaťaženiami a ich bojom proti bankám v tých odvodoch? Ako sa zachová „verchuška“ SSD, ak Matovič obviní všetkých oligarchov a bude požadovať trestno-kriminálne ťaženie proti nim? Prevezme SSD/OLANO koalícia agendu SNS čo do potravín, poľnohospodárstva, cestovného ruchu? Ako koalícia SSD/OLANO zabezpečí vyrovnaný štátny rozpočet? KOMU ZOBERIE A NAPLNÍ peniaze do štátneho rozpočtu, ak hospodársky pokles je už 6-ty mesiac za sebou a to aj v takých veľmociach ako Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Čína je „koronárne koronavírusom“ izolovaná? 

Kedy to vzdajú?  A čo bude nasledovať potom?

Varianta II

SSD/ ZaLudi/PSSpolu/KDHlinovo 45,2% povedzme s tichou podporou SmeRodina a OLANO? Vytvoria menšinovú vládu.

Ich  ekonomické priority: udržať cudzích investorov na Slovensku za každú cenu, pomôcť bankám, pomôcť sebe…

Na sociálnych prioritách sa roztrhnú a skončia. To nejde, aby bol 13.dôchodok a podpora mladých rodín a zároveň aby boli nákupy do ozbrojených síl i podpora upadajúcich cudzích investorov v automotive. Reštriktívne opatrenia štátneho rozpočtu sa navyše dotknú verejných služieb – doprava, zdravotníctvo, školstvo, vzdelávanie, vláda doplatí na minuloročné dvíhanie minim.mzdy a dôchodkov – nebude mať na to.

A tak buď sa roztrhnú a skončia, alebo „hodia cez palubu“ ľud slovenský. Veď čo tam po nich, „my už platy máme a vydržíme to“…neviem, čo na to ľud slovwenský…

Varianta III – toľko sa bude chodiť s predstavami o zložení za Čaputovou, až tá vymenuje Trubana za premiéra a ten už vie, čo má robiť… a čo ľud slovenský na to?

Varianta IV

Všetci dokopy za 48,8% okrem SSD a ĽSNS –LEBO „keď sa chceme dohodnúť, dohodneme sa!“ vždy ide o peniaze…

Ich ekonomické priority: zbúrať reštrikciami všetko čo SSD skrášľovalo na kapitalizme za ostatných 8 rokov od 2012, znížiť dane a udržať rovnovážny štátny rozpočet , čo bude znamenať, že Matovič si nasadí náhubok aby už nevykrikoval o znižovaní poslaneckých platov a i tak – pri prvých zákonov bez podpory opozície sa ukáže, že nevládnu – ale živoria. Čo bude ďalej? – to sa pýta nestor Vladimír Mečiar…

VIAC VARIANT NIE JE!

Tak ako vo všetkých predvolebných komentároch a prognózach, ani ja som tu nepracoval so stranou Ľudová strana Naše Slovensko-Kotlebovci. Však načo? Je to jasné….

Volebný výsledok Smeru SD (SSD) je už tak minimálny ( tých 17%), že to už voliči oznamujú iba z úcty a lásky k bývalému premiérovi Ficovi.

Ak si totiž aj dôchodcovia zrátajú, že 13-ty dôchodok je až o 10 mesiacov a to ešte nie je isté, ale že vo Francúzsku sú ľudia v uliciach už skoro celý rok kvôli zlým dôchodkom ktoré sú minimálne 1.200 Eur/mesačne a je tu politická sila, ktorá chce vrátiť strategické podniky do rúk štátu, aby sa zisky neodvádzali „materským spoločnostiam“ v zahraničí a dane aby sa neplatili v daňových rajoch, už len to vyvolá príliv do štátneho rozpočtu na rok 2021, aby mohli dôchodcovia uvidieť na účtoch dôchodkov i po dve päťstovky Eur mesačne ako minimum. 

Lenže kvôli tomu treba zabojovať.

A prečísliť to! Vysoko – na 55%. Odkazuje národohospodár.

Slovensko zmizlo z hospodárskej mapy globálneho sveta, október 2021

01.10.2021

Začala sa Svetová výstava EXPO 2020 v Dubaji. Od dnes 1.októbra 2021. Dobre si treba pre históriu Slovenska tento dátum zapamätať: Pretože dnešným dňom oficiálne SLOVENSKO ZMIZLO Z HOSPODÁRSKEJ MAPY SVETA. Neveríte? Nuž hľadajte expozíciu Slovenska v Dubaji, v reprezentatívnom výbere svetových hospodárskych veľmocí a aspoň krajín, ktoré majú čo ponúknuť. Nenájdete. [...]

Koniec dôvery na Slovensku

17.09.2021

Dôvera je vec veľmi krehká nádoba a na Slovensku sa táto krehká vec práve „rozbila“. Slovo dôvera vyzerá tak milo, materinsky, ako niečo, proti čomu nemôže nikto nič namietať, čo pôsobí úplne hebkým a teplým dojmom. V praxi je však dôvera ťažká a komplikovaná záležitosť. napísal autor manažérskych štúdií Stephen Covey Naši volení predstavitelia [...]

Peter Zajac-Vanka: Bolo Slovensko zachránené?

02.11.2020

Celoplošné testovanie na prítomnosť koronavírusu v populácii Slovenskej republiky prebehlo. Ukazuje sa, že tak zhruba jedno percento populácie bolo testované pozitívne. Nemusia onemocnieť na koronavírus, iba ho mali v nose, v tele. Nemusí sa prejaviť. Otázkou však je, čo sa týmto celoplošným „prieskumom“, ktorý bol veľmi nákladný a predstavuje vlastne taký vzor [...]

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 371692x
Priemerná čítanosť článkov: 4956x

Autor blogu

Kategórie