Založ si blog

. . . že vraj „ako ďalej“?

Pýtajú sa ozaj už zmätení voliči. A chápem ich – naozaj mali byť prieskumy 50 dní pred voľbami embargované. Tú vetu v titulke  som si „požičal“ od bývalého politika Vladimíra Mečiara, ktorý sa pýtal „Ako ďalej?“ už pred 8 – 9 mesiacmi v minulom roku. Viete, veď aj sám som volič a nechcel by som byť vo svojej koži z tohto rozloženia kariet. Ide totiž o hospodárstvo v neposlednom rade. A to sa voľbami – respektíve týmto „naostatok“ posledným prieskumom  vôbec nerieši. Posúďme:

Varianta I

SSD a OľaNO spolu 30%, koho „vezmú do partie“? Vylúčia ĽSNS, ZaĽudí, PSSplu, SaS a KdHlinovo – zostane im 7,8% Sme rodina. Vytvoria menšinovú vládu.

Ich ekonomické a sociálne priority: „Skrášľovanie kapitalizmu“ opatreniami pre rodiny s deťmi, 13.dôchodkom, povedzme ešte prejde i zrušenie časti diaľničných známok. Dokáže Matovič tak ako kričal na prázdny parlament presadiť zníženie platov poslancov na úroveň spred roku 2019? Teda o 1500 až 2500 Eur mesačne? Bude súhlasiť s novými daňovými zaťaženiami a ich bojom proti bankám v tých odvodoch? Ako sa zachová „verchuška“ SSD, ak Matovič obviní všetkých oligarchov a bude požadovať trestno-kriminálne ťaženie proti nim? Prevezme SSD/OLANO koalícia agendu SNS čo do potravín, poľnohospodárstva, cestovného ruchu? Ako koalícia SSD/OLANO zabezpečí vyrovnaný štátny rozpočet? KOMU ZOBERIE A NAPLNÍ peniaze do štátneho rozpočtu, ak hospodársky pokles je už 6-ty mesiac za sebou a to aj v takých veľmociach ako Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Čína je „koronárne koronavírusom“ izolovaná? 

Kedy to vzdajú?  A čo bude nasledovať potom?

Varianta II

SSD/ ZaLudi/PSSpolu/KDHlinovo 45,2% povedzme s tichou podporou SmeRodina a OLANO? Vytvoria menšinovú vládu.

Ich  ekonomické priority: udržať cudzích investorov na Slovensku za každú cenu, pomôcť bankám, pomôcť sebe…

Na sociálnych prioritách sa roztrhnú a skončia. To nejde, aby bol 13.dôchodok a podpora mladých rodín a zároveň aby boli nákupy do ozbrojených síl i podpora upadajúcich cudzích investorov v automotive. Reštriktívne opatrenia štátneho rozpočtu sa navyše dotknú verejných služieb – doprava, zdravotníctvo, školstvo, vzdelávanie, vláda doplatí na minuloročné dvíhanie minim.mzdy a dôchodkov – nebude mať na to.

A tak buď sa roztrhnú a skončia, alebo „hodia cez palubu“ ľud slovenský. Veď čo tam po nich, „my už platy máme a vydržíme to“…neviem, čo na to ľud slovwenský…

Varianta III – toľko sa bude chodiť s predstavami o zložení za Čaputovou, až tá vymenuje Trubana za premiéra a ten už vie, čo má robiť… a čo ľud slovenský na to?

Varianta IV

Všetci dokopy za 48,8% okrem SSD a ĽSNS –LEBO „keď sa chceme dohodnúť, dohodneme sa!“ vždy ide o peniaze…

Ich ekonomické priority: zbúrať reštrikciami všetko čo SSD skrášľovalo na kapitalizme za ostatných 8 rokov od 2012, znížiť dane a udržať rovnovážny štátny rozpočet , čo bude znamenať, že Matovič si nasadí náhubok aby už nevykrikoval o znižovaní poslaneckých platov a i tak – pri prvých zákonov bez podpory opozície sa ukáže, že nevládnu – ale živoria. Čo bude ďalej? – to sa pýta nestor Vladimír Mečiar…

VIAC VARIANT NIE JE!

Tak ako vo všetkých predvolebných komentároch a prognózach, ani ja som tu nepracoval so stranou Ľudová strana Naše Slovensko-Kotlebovci. Však načo? Je to jasné….

Volebný výsledok Smeru SD (SSD) je už tak minimálny ( tých 17%), že to už voliči oznamujú iba z úcty a lásky k bývalému premiérovi Ficovi.

Ak si totiž aj dôchodcovia zrátajú, že 13-ty dôchodok je až o 10 mesiacov a to ešte nie je isté, ale že vo Francúzsku sú ľudia v uliciach už skoro celý rok kvôli zlým dôchodkom ktoré sú minimálne 1.200 Eur/mesačne a je tu politická sila, ktorá chce vrátiť strategické podniky do rúk štátu, aby sa zisky neodvádzali „materským spoločnostiam“ v zahraničí a dane aby sa neplatili v daňových rajoch, už len to vyvolá príliv do štátneho rozpočtu na rok 2021, aby mohli dôchodcovia uvidieť na účtoch dôchodkov i po dve päťstovky Eur mesačne ako minimum. 

Lenže kvôli tomu treba zabojovať.

A prečísliť to! Vysoko – na 55%. Odkazuje národohospodár.

Slovensko zmizlo z hospodárskej mapy globálneho sveta, október 2021

01.10.2021

Začala sa Svetová výstava EXPO 2020 v Dubaji. Od dnes 1.októbra 2021. Dobre si treba pre históriu Slovenska tento dátum zapamätať: Pretože dnešným dňom oficiálne SLOVENSKO ZMIZLO Z HOSPODÁRSKEJ MAPY SVETA. Neveríte? Nuž hľadajte expozíciu Slovenska v Dubaji, v reprezentatívnom výbere svetových hospodárskych veľmocí a aspoň krajín, ktoré majú čo ponúknuť. Nenájdete. [...]

Koniec dôvery na Slovensku

17.09.2021

Dôvera je vec veľmi krehká nádoba a na Slovensku sa táto krehká vec práve „rozbila“. Slovo dôvera vyzerá tak milo, materinsky, ako niečo, proti čomu nemôže nikto nič namietať, čo pôsobí úplne hebkým a teplým dojmom. V praxi je však dôvera ťažká a komplikovaná záležitosť. napísal autor manažérskych štúdií Stephen Covey Naši volení predstavitelia [...]

Peter Zajac-Vanka: Bolo Slovensko zachránené?

02.11.2020

Celoplošné testovanie na prítomnosť koronavírusu v populácii Slovenskej republiky prebehlo. Ukazuje sa, že tak zhruba jedno percento populácie bolo testované pozitívne. Nemusia onemocnieť na koronavírus, iba ho mali v nose, v tele. Nemusí sa prejaviť. Otázkou však je, čo sa týmto celoplošným „prieskumom“, ktorý bol veľmi nákladný a predstavuje vlastne taký vzor [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 372348x
Priemerná čítanosť článkov: 4965x

Autor blogu

Kategórie