Založ si blog

Bulvár kontra overené spravodajstvo: kto otrávil ropu v ropovode Družba

Preložený článok z agentúry RIA NOVOSTI z ruštiny do slovenčiny z 29.4. zostal nepovšimnutý. Pričom bol na internete, stačilo vygúgliť. Dal som si tú námahu článok preložiť, pretože „frčalo“ v bulvári (pardon – v oficiálnych masmédiách Slovenska), že „Slovensko zastavilo dodávky ropy z Ruska“…aha…

A dnes tu čítam v Pravde takýto článok – citujem:

„Bol to pokojný veľkonočný sviatok, kým kancelárie veľkých ropných firiem a rafinérií v Európe nedostali e-mail v ruštine. „Čo to, ‚sakra‘, píšu?“ spomína jeden manažér na to, ako reagoval, keď poslal e-mail do moskovskej kancelárie na preklad. A bol to šok.“ …no nie je to čistý BULVÁR? 

takže ten článok s informačným obsahom  z 27.4., preložený 29.4. Ing.Petrom Zajacom -Vankom dobrovoľne a kvôli objektivite:

Diverzná akcia proti ropovodu Družba: kto otrávil ropu v ropovode?

Moskva, 27.apríla 2019 RIA Novosti, Maxim Rubčenko (prevzatý článok – preklad redakcia)

Znečistenie ropy v ropovode Družba nieslo charakter úmyslu. Oznámil to tlačový tajomník spoločnosti Transnefť Igor Demin,   počas externých rozhovorov v Minsku o obnove tranzitu ropy cez Bielorusko.

Диверсия против „Дружбы“: кто отравил нефть в трубопроводе?

Vyšetrovanie vedie Federálna bezpečnostná služba RF (FSB)

Na základe faktu znečistenia ropy silové rezorty v Rusku zahájili trestné stíhanie. Prvé výsledky ukazujú, že táto kontaminácia bola úmyselným činom – oznámil novinárom Igor Demin.

Podľa jeho slov, chloridy vpustili do ropovodu Družba cez súkromný terminál Samaratransnefť, ktorý obsluhuje niekoľko malých výrobcov. Tento terminál je základným výrobným aktívom moskovskej skupiny spoločností  Petronefť. Do tejto skupiny patria Samaratransnefť, Samaranefť-Servis, Petroneftegazdobyča ( ťažiari), PSK NefteGazStroj a Samarský NPZ (rafinéria). V kanceláriách týchto spoločností sa práve teraz zabezpečujú spolupracovníkmi FSB stopy. V Minsku prebiehali externé rozhovory predstaviteľov bieloruských spoločností prečerpávajúcich ropu (Gomeľtransportnefť Družba), s ruskými (Transnefť), poľskými (PERN S.A.) a ukrajinskými (Ukrtransnafta). Boli prijaté opatrenia na obnovu dopravy ropy do Európy.

Otrávená ropa

19.apríla bieloruská rafinérska spoločnosť Belnefttechim oznámila, že z ropovodu Družba-2 dostáva nekvalitnú ropu s vysokým obsahom  organických chloridov. Podľa údajov koncernu Belneftechim prevýšila úroveň chlórorganických zlúčenín v prichádzajúcej rope desať krát povolené údaje normy.

21.apríla Bielorusko sa rozhodlo znížiť export produktov ropy kvôli situácii s dodávkami ruskej suroviny. V ten istý deň Transnefť oznámila, že v rope je zvýšený obsah chloridov, a oznámila, že sa prijímajú okamžité opatrenia k tomuto..

V pondelok 22.apríla oznámil Mozyrskij NPZ (rafinéria), ktorý patrí do koncernu Belneftechim, že kvôli nekvalitnej rope došlo v rafinérii k poškodeniu zariadenia – na tepelných rúrach výmenníka. Nasledujúci deň zástupca predsedu koncerna Vladimír Sizov upresnil, že „nekvalitná ruská ropa už preteká na územie Európskej Únie a tiež sa nachádza na území Ukrajiny“.

24.apríla operátor poľskej časti magistrálneho ropovodu Družba, firma PERN informoval, že dodávky suroviny s obsahom organických chloridov 30x vyššieho ako povoľuje norma, „ hrozia rizikom vážnej priemyselnej havárie“, preto rafinérie nachádzajúce sa na trase ropovodu Družba nebudú prijímať a spracovávať takúto surovinu.

Vo štvrtok večer Ukrajina v súvislosti s odmietnutím prijímať nekvalitnú ruskú ropu pozastavila tranzit ruskej ropy cez vetvu ropovodu Mozyr-Brody na uzle prečerpávania Budkovce (Slovensko) a tiež kvôli chýbajúcim voľným rezervoárom aj na prečerpávajúcej stanici Fȍnȍšpitke (Maďarsko). Ráno v piatok spoločnosť Transpetrol, operátor slovenskej časti ropovodu Družba, zastavil prečerpávanie ropy „v súvislosti s nebezpečím zapríčineným jej kvalitou“.

Pritom od stredy 24.apríla Transnefť nasmerovala čistú ropu do jedného z dvoch bieloruských naftospracujúcich závodov – Polockij – na severnej vetve ropovodu Družba. V nasledujúci deň Belneftechim oznámil, že sa vracia k čiastočnému exportu ropných produktov: v smere na Ukrajinu bolo dodaných 32 tisíc ton dieselového paliva a napríklad 10 tisíc ton benzínov, v smere do Poľska bolo dodaných 8 tisíc ton dieselpaliv.

Vo štvrtok na porade vicepremiéra Dmitrija Kozaka oznámili, že RŽD (Ruské železničné dráhy) sú pripravené poskytnúť 5 tisíc cisterien na dodávky ropy zahraničným zákazníkom po železnici. Mimochodom, to sa už nemusí ani uskutočniť, pretože sa očakáva, že od pondelka sa ropovodom Družba do Bieloruska bude dodávať iba čistá ropa.

Otázna cena

Ešte začiatkom týždňa Belneftechim ohodnotil svoje straty zo znečistenej ropy na stotisíc miliónov US-dolárov.  Ukrajina tiež priehľadne naznačila,  že sa chystá vydobyť peniaze od Ruska. „Všetky materiálne straty sa narátajú strane, ktorá nedodržala plnenie svojich záväzkov“- to sa zdôrazňuje v oznámení tlačovej služby Ukrtransnafty, ktoré bolo vo štvrtok oznámené.

Experti tvrdia, že pochopiť rozmery možných kompenzačných potrieb bude možné iba potom, čo všetka „znečistená“ ropa, ktorá sa nachádza teraz v ropovode, dorazí k adresátom.

Špecialisti ohodnocujú objem zničenej ropy v rozmere od 100 tisíc do 300 tisíc ton. S tým v súvislosti pri súčasnej cene barela „URALS“ zhruba 70 USD, celková hodnota znečistenej suroviny je 50 – 150 mil USD. Nakoniec, ako zdôraznil vo štvrtok Dmitrij Kozak, ruskí naftári odčerpali „významnú časť znečistenej ropy z obsahu ropovodu na území Ruska“. Experti okrem toho vysvetľujú, že chloridami znečistená ropa, nie je nezvratne zničená – ak bude dostatočne dlho stáť, chloridy sa vyplavia ako usadenina.

Rusko vôbec neuvažuje o variante vyplatenia peňažných kompenzácií partnerom, uvažuje o riešení otázky náhradných či doplnkových dodávok. „My sa tým teraz zaoberáme, koľko utrpeli partneri a koľko musíme my zvýšiť, za akú cenu pôjdu dodávky paliva na bieloruský trh“ oznámil vicepremiér Dmitrij Kozak vo štvrtok.

Reťaz zhôd

Incident so „špinavou“ ropou  prebiehal v čase zostrenia protirečení medzi Ruskom, Ukrajinou a Bielrouskom, ktoré boli spojené s otázkami dodávok ropy a ropných produktov.

Všetko začalo reklamáciou Minska na základe súboru daňových opatrení uskutočňovaných v Rusku (daňového manévra) –vynulovania exportných colných poplatkov a súčasného zvýšenia dane za ťažbu užitočných nerastov. Kvôli tomu Bielorusko stratí časť príjmov rozpočtu, pretože zatiaľ čo Minsk kupuje ropu  v cene „bez colných poplatkov“, teda o štvrtinu lacnejšie oproti kotáciám svetových cien, po tomto finančnom opatrení túto zľavu stratí.

Podľa ohodnotenia bieloruského vicepremiéra Igora Ljašenko, strata dvoch rafinérií i rozpočtu Bieloruska kvôli tomuto daňovému ruskému opatreniu v tomto roku predstavuje 240 mil USD a štátnemu rozpočtu bude chýbať 143 mil USD z daňových príjmov.

Bielorusko požiadalo Moskvu kompenzovať tieto straty, ale Kremeľ odkázal, že daňové opatrenie je vnútornou vecou Ruska a preto v súvislosti s ním neuvažuje o nijakých kompenzáciách ostatným partnerom.

Vtedy Minsk zostril situáciu a začiatkom apríla t.r. oznámil zámer zvýšiť tarify za prečerpávanie ruskej ropy do Európy o 23 %. O tri dni Rosseľchoznadzor RF (kontrolný orgán ministerstva poľnohospodárstva RF) vyhlásil zákaz importu jabĺk a hrušiek z Bieloruska, s vysvetlením, že  „z tejto krajiny pokračujú dodávky produkcie ovocia s nedohodnutým fytosanitárnym statusom a falzifikovanými fytoštandartnými certifikátmi“.

Nasledujúci deň, 11.apríla, Alexander Lukašenko na porade ekonomického bloku vlády prirovnal tieto ohraničenia k sankciám a pohrozil zastaviť ropovod Družba.

„My by sme potrebovali na niekoľko dní  zatvoriť kvôli opravám tieto ropovody. Ale my sme tak neurobili. Chápali sme, že to prinesie stratu Ruskej federácii“, zdôraznil bieloruský líder.

Ale len o deň skôr už Kyjev rozšíril obchodné sankcie proti Rusku. Ako odpoveď na to 18.apríla ruský premiér Dmitrij Medvedev zakázal export ropy a ropných produktov na Ukrajinu. Pozorovatelia hneď označili hlavným beneficientom tohto riešeni Bielorusko, ktoré získalo nové možnosti pre reexport paliva, získaného od Ruska. V deň, keď boli ruské sankcie proti Ukrajine uplatnené, Alexander Lukašenko oznámil zámer vstúpiť na svetový trh ropy. „Aby sme nechodili s natiahnutou rukou, nikomu sa neklaňali a kupovali ako všetci, na svetovom trhu ropu, spracovávali ju doma a získavali určitý zisk z toho“ povedal bieloruský prezident, dodajúc, že k tomu je nevyhnutné urýchliť modernizáciu rafinérskych závodov. A na druhý deň sa Belneftechim posťažoval na znečistenú ropu z Ruska.

Čia diverzia?

Taká postupnosť udalostí  vyvolala množstvo „konšpračných teórií“ ako v Rusku tak i v Bielorusku. Niektorí domáci experti si myslia, že bieloruskí spracovatelia ropy nemohli nespozorovať zvýšený obsah chloridov v ruskej surovine, ale kontaminovanú ropu naschvál  nechali spracovať, aby z jednej strany mohli požadovať od Ruska kompenzáciu akoby za poškodené zariadenia, z druhej strany aby sa mohli pred Lukašenkom oprávnene odvolať na poškodené zariadenie  a to, že zrušiť plány na modernizáciu ropovodu a spracovania ropy netreba.

V neposlednom rade mnoho bieloruských a ukrajinských expertov presviedčalo verejnosť, že Rusi naschvál načerpali do ropovodu chloridové prímesy, aby už koľký raz pripomenuli Minsku a Kyjevu, že sú kriticky závislí  na ruskej rope.

Prirodzene že ruské štátne štruktúry žiadny podiel na tom, čo sa stalo, nemajú.

Materiálne straty  a obzvlášť strata povesti pre Transnefť je celkovo z tohto incidentu obrovská. Na druhej strane, ak by Poľsko, Nemecko i ďalšie krajiny, ktoré dostávajú ropu z Ruska cez ropovod Družba, sa nedostali do problémov vo súvislosti s kontaminovanou surovinou, Bielorusko a Ukrajina by sa ocitli na prahu vážnej krízy. Takže na dolapení  diverzanta sú dnes zainteresované všetky krajiny.


zverejnené IBA na webstránke www.srspol.sk dňa 29.4. ako link http://www.srspol.sk/clanek-diverzna-akcia-proti-ropovodu-druzba-kto-otravil-ropu-v-ropovode-18376.html

Klub národohospodárov si do budúcna želá, aby spravodajci a novinári boli pohotoví, dnes by mali ovládať jazykovo rovnako angličtinu ako ruštinu i čínsky jazyk ak chcú byť profesionáli a ČTK prosím, nech nepreberá bulvár, ale pohotovo informuje v deň udalostí o čo ide.

Honorár nevyžadujeme.

dodatok 14:05 – prosím čítať s porozumením slovenského textu, diskutéri:

„Experti okrem toho vysvetľujú, že chloridami znečistená ropa, nie je nezvratne zničená – ak bude dostatočne dlho stáť, chloridy sa vyplavia ako usadenina.“ …“od pondelka sa ropovodom Družba do Bieloruska bude dodávať iba čistá ropa.“…a tá ropa už od pondelka 30.9. tečie a tečie cez prečerpávacie stanice i do Európy – tu nech ukážu svoju operatívnosť Trans-firmy + rafinérie. Nerobte paniku, diskutér…otázku „nezávislosti“ ČTK a Pravdy prosím neriešim

Slovensko zmizlo z hospodárskej mapy globálneho sveta, október 2021

01.10.2021

Začala sa Svetová výstava EXPO 2020 v Dubaji. Od dnes 1.októbra 2021. Dobre si treba pre históriu Slovenska tento dátum zapamätať: Pretože dnešným dňom oficiálne SLOVENSKO ZMIZLO Z HOSPODÁRSKEJ MAPY SVETA. Neveríte? Nuž hľadajte expozíciu Slovenska v Dubaji, v reprezentatívnom výbere svetových hospodárskych veľmocí a aspoň krajín, ktoré majú čo ponúknuť. Nenájdete. [...]

Koniec dôvery na Slovensku

17.09.2021

Dôvera je vec veľmi krehká nádoba a na Slovensku sa táto krehká vec práve „rozbila“. Slovo dôvera vyzerá tak milo, materinsky, ako niečo, proti čomu nemôže nikto nič namietať, čo pôsobí úplne hebkým a teplým dojmom. V praxi je však dôvera ťažká a komplikovaná záležitosť. napísal autor manažérskych štúdií Stephen Covey Naši volení predstavitelia [...]

Peter Zajac-Vanka: Bolo Slovensko zachránené?

02.11.2020

Celoplošné testovanie na prítomnosť koronavírusu v populácii Slovenskej republiky prebehlo. Ukazuje sa, že tak zhruba jedno percento populácie bolo testované pozitívne. Nemusia onemocnieť na koronavírus, iba ho mali v nose, v tele. Nemusí sa prejaviť. Otázkou však je, čo sa týmto celoplošným „prieskumom“, ktorý bol veľmi nákladný a predstavuje vlastne taký vzor [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 371820x
Priemerná čítanosť článkov: 4958x

Autor blogu

Kategórie