Založ si blog

Budú rovnocenné podmienky v Európskej Únii?

Máme po voľbách aj do europarlamentu a aj po voľbách prezidenta našej republiky. Počuli sme veľa sľubov. Formujúci sa parlament EÚ a podobne formujúci sa tím spolupracovníkov novej prezidentky by mali ovplyvniť spoločenský a ekonomický vývoj SR a EÚ. Objektívne už dávno nadobudol viacnárodný rozmer.

V minulých rokoch EÚ riešila celý komplex problémov, viac, či menej úspešne. Nie úplne úspešne problémy v ekonomike aj zato, že nám chýbala ekonomická teória.

Ekonomické prostredie, vecná podstata ekonomiky EÚ má veľa medzinárodných a aj medzioblastných rozdielov, Nemecko nemá Vysoké Tatry. Pri budúcom ekonomickom rozvoji ich treba mať na zreteli. A to nielen rýdzo ekonomické hľadiská, vyúsťujúce aj do národnostných problémov (Katalánsko, Taliansko). Negovanie tejto pravdy – nech už je dôvod akýkoľvek – od nedocenenia, bagatelizovania problému až po jednostranné preexponovávanie, môže mať vážne následky pre celú sféru spoločenských a ekonomických vzťahov EÚ.

Totiž EÚ nie je štátom a teda nemôže byť členom OSN. A toto je významný fakt, ovplyvňujúci aj ekonomiku.
Národnopolitickým problémom spoločenského vývoja EÚ v našich podmienkach, v konkrétnom prípade SR najmä jej ekonomického vývoja (jednostranná orientácia na automobilový priemysel a nedocenenie významu odvetvia poľnohospodárstva), treba venovať sústavnú pozornosť; ba vedecky skúmať všetky stránky ekonomiky, využívať poznatky aj viacerých spoločenských vied. Na nich a na overených praktických minulých skúsenostiach navrhovať opatrenia v danej oblasti, bez zbytočného vzájomného podozrievaniatezaurovania akoby vybraných problémov, o ktorých sa nemá diskutovať, ktoré sa nemajú verejnosti sprístupniť (boj o predsedu EK), bez tabuizovania niektorých stránok problematiky, teda bez všetkého, čo bráni poznávať a formulovať objektívnu pravdu.

To všetko čaká nových poslancov EP a aj našu novú prezidentku a jej poradcov. EÚ nám dodnes neponúkla teóriu riešenia národnostnej otázky, hoc má 28 štátov. Ale neponúkla nám ani ekonomickú teóriu a schvaľuje svoj rozpočet, ba rozpočty štátov! Riadi sa teóriou Keynesa, ktorý napísal svoje dielo v roku 1936? Nič sa odvtedy nezmenilo? A čo globalizácia?

Ekonómovia EÚ si predovšetkým musia uvedomiť, že nám chýba teoretické zdôvodnenie a rozpracovanie vývoja podmienok realizácie pracovnej sily jednotlivých národov a národností v danom štáte a ekonomickom priestore EÚ, čo nie je štátny útvar.

Tá teória musí vymedziť miesto ekonomických činiteľov, jeho váhu, v sústave, v systéme činiteľov, determinujúcich vývoj až národnostných vzťahov (napr. aj Slovensko a Maďarsko – problémy s postavením sochy Ľ. Štúrovi), ba hlavne obsahové a metodické otázky medzinárodného a medziioblastného vývoja (napr. Bavorsko a bratislavský kraj), osobitne so zreteľom na medzioblastné vyrovnávanie, o ktorom EÚ neustále hovorí. Ale teória musí definovať aj pôsobenie sústavy ekonomického riadenia krajín EÚ. Máme predsa Európske Komisie, Európsku Radu, Europarlament a Radu EÚ. Menovite musí ísť o riadenie ekonomík krajín EÚ, veď predsa EÚ rozdeľuje eurofondy a naša vláda chodí po okresoch s akčnými plánmi! Vie jednoznačne určiť stupeň ekonomického rozvoja okresu? Predsa HDP je peňažný a tým bezobsažný ukazovateľ, nevidieť z neho, že okolo Levíc sa netiahne autostráda; ten nehovorí aký je či má byť obsah medzioblastného vývoja v SR, v jednotlivých jej okresoch. Nehovorí o tom ako využívať zdroje rastu jednotlivých okresov SR, či oblastí EÚ, hoc EÚ priam zbožňuje HDP. Dnešná fáza spoločenského a ekonomického vývoja v EÚ musí urobiť podstatný krok na ceste k utvoreniu rovnocenných podmienok realizácie pracovnej sily v členských krajinách.

Už hádam každý vie o problémoch našich šoférov v Nemecku či Francúzsku. Využívanie zdrojov rastu by malo viesť k ich aktivizácii, čo povedie k dynamizácii ekonomického vyrovnávania krajín EÚ.

Zneužívanie dominantného postavenia (Nemecko, Francúzsko), napr. teraz pri voľbe predsedu EK, nemôže byť trvalým nástrojom riadenia a fungovania Európskej únie.

Napísal Prof. Jaroslav Husár 21.6.2019

Pre Klub Národohospodárov Slovenska súhlasil s uverejnením, prvý raz vyšlo v novinách Slovenské Slovo 21.6.2019

https://www.slovenskeslovo.sk/category-forum/1963-budu-rovnocenne-podmienky-v-eu

 

 

Slovensko zmizlo z hospodárskej mapy globálneho sveta, október 2021

01.10.2021

Začala sa Svetová výstava EXPO 2020 v Dubaji. Od dnes 1.októbra 2021. Dobre si treba pre históriu Slovenska tento dátum zapamätať: Pretože dnešným dňom oficiálne SLOVENSKO ZMIZLO Z HOSPODÁRSKEJ MAPY SVETA. Neveríte? Nuž hľadajte expozíciu Slovenska v Dubaji, v reprezentatívnom výbere svetových hospodárskych veľmocí a aspoň krajín, ktoré majú čo ponúknuť. Nenájdete. [...]

Koniec dôvery na Slovensku

17.09.2021

Dôvera je vec veľmi krehká nádoba a na Slovensku sa táto krehká vec práve „rozbila“. Slovo dôvera vyzerá tak milo, materinsky, ako niečo, proti čomu nemôže nikto nič namietať, čo pôsobí úplne hebkým a teplým dojmom. V praxi je však dôvera ťažká a komplikovaná záležitosť. napísal autor manažérskych štúdií Stephen Covey Naši volení predstavitelia [...]

Peter Zajac-Vanka: Bolo Slovensko zachránené?

02.11.2020

Celoplošné testovanie na prítomnosť koronavírusu v populácii Slovenskej republiky prebehlo. Ukazuje sa, že tak zhruba jedno percento populácie bolo testované pozitívne. Nemusia onemocnieť na koronavírus, iba ho mali v nose, v tele. Nemusí sa prejaviť. Otázkou však je, čo sa týmto celoplošným „prieskumom“, ktorý bol veľmi nákladný a predstavuje vlastne taký vzor [...]

kalamita, lykožrút, Čierny Balog

Mimoriadnu situáciu pre lykožrúta rozšírili aj na okresy Revúca a Detva

23.04.2024 10:56

Na lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu upozornili lesníci začiatkom marca.

medveď, svit

Po cyklistickom chodníku vo Svite sa pohyboval medveď

23.04.2024 10:43

Mesto Svit v Popradskom okrese vyzýva obyvateľov i návštevníkov na opatrnosť.

sunak

Rada Európy aj OSN kritizujú plány Británie na deportácie migrantov do Rwandy

23.04.2024 10:35

Migrantov by mali deportovať bez ohľadu na ich pôvod, ak prídu do Británie nelegálne.

Hasičské auto / Hasiči / Požiar / Požiarnik /

Pre požiar vo Výbornej prišli o strechu nad hlavou takmer dve desiatky ľudí

23.04.2024 10:13

Pri požiari štyroch jednoduchých stavieb sa nikto nezranil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 371675x
Priemerná čítanosť článkov: 4956x

Autor blogu

Kategórie