Založ si blog

Kto potrebuje zvyšovať ceny energií a prečo?

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví vyhlásil nové zvyšovanie cien energií, ale aj vodného a stočného, pre obyvateľov Slovenska. Už po koľký raz…ale prečo? Lebo „ceny na svetových burzách v tejto komodite rastú?“ Dovážame už aj elektrinu a vodu? Že nie a že predsa si tu sami elektrinu vyrábame?

A Úrad je tu ešte „za hrdinu“. lebo dosiahol „iba“ percentuálne zvýšenie cien ( elektrina o 7,63%, teplo o 1,9% a voda o 1,05% oproti burzovým svetovým cenám, ktoré stúpli až o 20%, na českej burze o 28% a „naši“ výrobcovia chceli zvýšenie o 14%).

Prečo potrebujú „naši“ výrobcovia zvyšovať ceny?

Máme dobre vybudované vodné diela, ktoré dokázali elektrifikovať Slovensko po 2.svetovej vojne, elektrárne, Vážska kaskáda, ale dokonca i atómové elektrárne, Vodné dielo Gabčíkovo po roku 1992, to všetko bolo financované zo štátneho rozpočtu nech už tu bol politický režim akýkoľvek, teda platili sme si to my všetci a pre seba. A potom v tom privatizačnom liberálnom ošiali a rozkrádačkách, keď „sa zhaslo“…sem prišli zahraniční investori a prevzali – (či – odkúpili za babku?) výrobu energií – a ani príliš neinvestovali. Napríklad Vodné dielo Gabčíkovo po vrátení do štátnych rúk išlo rovno do rekonštrukcie za štátne peniaze, AE Mochovce, to je stavba „tisícročia“ a nie a nie ju podnikateľ ENEL ukončiť….

Ale zdôvodnenie zvýšenia cien energií nie je v tom, že je potrebné dokončiť veľkú investíciu, alebo že je treba technicky zhodnotiť, teda zainvestovať do rozvodov a do výroby. To všetko je dobre založená investícia, ktorá šliape a vyrába. 

Ešte aj Úrad sa alibisticky obhajuje „zvýšením cien na svetových burzách“! Čože? My si tu doma  na Slovensku vyrábaný tovar chceme ozaj tak ako to robili „keťasovia“ v povojnovom nedostatku oceňovať odvodením od ceny zlata, burzových cien a čoho ešte?

A nemal by ten Úrad trestať výrobcov a predajcov energií na Slovensku za to, že z nákladov poskladaných obyvateľstvom Slovenska v histórii za ostatných 30 – 45 rokov nie sú schopní zabezpečiť ceny elektriny, tepla a aj vody LACNEJŠIE ako je svetová úroveň cien? Alebo kupujeme našu vlastnú vyrobenú elektrinu na burzách vo svete?

Zvyšovanie cien elektrickej energie a vody na Slovensku treba rázne odmietnuť

Zvyšovanie cien z titulu rastúcich cien na burzách a na svetových trhoch treba rázne odmietnuť: u nás sa energie, teplo a voda distribuuje a vyrába v našich zariadeniach a pre naše obyvateľstvo, mali by vychádzať z výrobných kalkulácií s maržou, ktorá je korektná…

A povedzme treba sa pozrieť na to, kam plynú zisky z predaja energie a vody, prípadne aké vysoké investície plánujú Slovenské elektrárne  a sprivatizované vodné a elektrické „distribučky“ vložiť do výroby na Slovensku. (lebo napríklad vieme, že sa so žiadnou veľkou investíciou do energií už do roku 2030 neráta, pričom v Čechách plánujú dve nové atómky).

Niečo z vlastníckych pomerov Slovenských elektrární:

„V roku 2018 Slovenské elektrárne vyrobili 831 GWh tepla pre teplárenské účely. Z tohto bolo v lokalite AE Bohunice vyrobených 466 GWh a v Elektrárňach Nováky 273 GWh. Ostatné prevádzky Slovenských elektrární vyrobili 92 gigawatthodín tepla.

Akciová spoločnosť Slovenské elektrárne vznikla 21. januára 2002 ako nový subjekt z majetkovej podstaty a právny následník Slovenských elektrární, a.s., od ktorých bola k tomuto dátumu oddelená Prenosová sústava a Tepláreň Košice.

Vlastníkom akcií Slovenských elektrární sú Slovenská republika s podielom 34% (v mene štátu koná Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky) a spoločnosť Slovak Power Holding BV (SPH) s podielom 66%. Energetický a průmyslový holding, a.s., 28. júla 2016 uzavrel prvú fázu vstupu do Slovenských elektrární a stal sa päťdesiatpercentným akcionárom spoločnosti SPH. Ďalších 50% SPH ostalo zatiaľ vo vlastníctve skupiny Enel.“

pramene

zdroj: https://www.seas.sk/energetika-na-slovensku

 

a http://narodohospodari.sk/ketasenie-sukromnych-predajcov-na-statnej-urovni-ceny-energii-na-slovensku/

 

Ing.Peter Zajac-Vanka, predseda Spolku národohospodárov Slovenska

mimochodom, bol veľký problém sem ten blog vložiť…vieme svoje. Ale problém potrestať vlastníkov za neodôvodnené zvyšovanie cien by nemal byť. Alebo by štát mal byť šikovný a oddeliť ceny energií pre domácnosť od cien energií na investičné účely pre podnikatrľské subjekty, napríklad pre automobilky.

 

Slovensko zmizlo z hospodárskej mapy globálneho sveta, október 2021

01.10.2021

Začala sa Svetová výstava EXPO 2020 v Dubaji. Od dnes 1.októbra 2021. Dobre si treba pre históriu Slovenska tento dátum zapamätať: Pretože dnešným dňom oficiálne SLOVENSKO ZMIZLO Z HOSPODÁRSKEJ MAPY SVETA. Neveríte? Nuž hľadajte expozíciu Slovenska v Dubaji, v reprezentatívnom výbere svetových hospodárskych veľmocí a aspoň krajín, ktoré majú čo ponúknuť. Nenájdete. [...]

Koniec dôvery na Slovensku

17.09.2021

Dôvera je vec veľmi krehká nádoba a na Slovensku sa táto krehká vec práve „rozbila“. Slovo dôvera vyzerá tak milo, materinsky, ako niečo, proti čomu nemôže nikto nič namietať, čo pôsobí úplne hebkým a teplým dojmom. V praxi je však dôvera ťažká a komplikovaná záležitosť. napísal autor manažérskych štúdií Stephen Covey Naši volení predstavitelia [...]

Peter Zajac-Vanka: Bolo Slovensko zachránené?

02.11.2020

Celoplošné testovanie na prítomnosť koronavírusu v populácii Slovenskej republiky prebehlo. Ukazuje sa, že tak zhruba jedno percento populácie bolo testované pozitívne. Nemusia onemocnieť na koronavírus, iba ho mali v nose, v tele. Nemusí sa prejaviť. Otázkou však je, čo sa týmto celoplošným „prieskumom“, ktorý bol veľmi nákladný a predstavuje vlastne taký vzor [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 371693x
Priemerná čítanosť článkov: 4956x

Autor blogu

Kategórie