Založ si blog

Kam sa podelo národné zdravie Slovenska?

Ako hlboko bude musieť ešte klesnúť morálka, organizačný chaos a neschopnosť slovenského zdravotníctva vyrovnať sa s každodennou činnosťou v celom priereze zdravotníctva SR, aby sme si uvedomili, že treba vyhlásiť POPLACH?

 Odstúpenie ministerky zdravotníctva SR v 82.dňovej lehote pred voľbami je priznanie bezmocnosti, do ktorej sa dostalo národné verejné zdravie na Slovensku. 

Nie je to náhoda. Je to útek od zodpovednosti a zároveň PRIZNANIE, že je to tu už skutočne veľmi – veľmi nahnuté.

Sme už v celonárodnej katastrofe? Kto zabezpečí zdravie občanov SR a akými financiami? 

Alebo to iba my „radikáli“ a státisíce denných pacientov, dlhodobo chorých a rôznymi zdravotnými problémami postihnutých občanov SR – ktorí ale nemajú na „luxusné zdravotné tovary“ súkromného zdravotníctva (lebo aj také tu paralelne funguje popri „verejnom“ zdraví) v rozpore so zákazom „o propagácii komunizmu“ porovnávajú to „totalitné“ zdravotníctvo širokov a všade fungujúce systémom ústavov národného zdravia, krajskými KÚNZ, okresnými OÚNZ, miestnymi zdravotnými strediskami, závodnými zdravotníckymi strediskami, celým servisom okolo nemocníc, vlastnou výrobou liekov (Slovakofarma, Biotika, SpoFA, atď) a zdravotníckych pomôcok (zmieňme len Chiranu Stará Turá), vlastnou distribúciou (štátne lekárne) a vynikajúcimi univerzitnými nemocnicami v hlavnom meste i vojenskými nemocnicami vo vybraných lokálnych mestách)?!

Tak kam sme to za tridsať rokov od decembra 1989 došli?

Nebolo by lepšie podľa liberálneho príkladu a plaču nad neefektívnosťou nemocníc, nad prílišnou spotrebou liekov, nad neproduktívnym držaním prázdnych lôžok ( a potom potrebou akútnych vrtuľníkových presunov po republike pri každej menšej hromadnej havárii či pri nešťastiach) – no nebolo by lepšie

vybudovať poľné stanové nemocnice typu M.A.S.H. vzor 7477 a zaradiť investície do nich do 2% HDP pre vojenské výdaje v rámci NATO?

Nie je to výsmech, najmä ak už 30 rokov vychovávame špičkových a na dobrej úrovni fungujúcich lekárov, zdravotných pracovníkov, farmaceutov, len preto, aby mohli odísť budovať svoju osobnú kariéru a šťastie do zahraničia – pretože „doma“ pre ne nebolo miesto ( do 2010) a dnes pre ne nie sú adekvátne mzdové a hlavne pracovné podmienky, ba často ani rast vo výskume?

Pani ministerka urobila dobre: možno len chráni svoje vlastné zdravie, lebo vie, že tento jej najcennejší osobný majetok na Slovensku je nezabezpečený…

 Kto to potom má v politickom volebnom programe prioritu  „obnoviť bezplatné zdravotníctvo v zmysle čl. 40 Ústavy SR a presadiť jednu štátnu zdravotnú poisťovňu“?

My si hlavne myslíme, že je potrebné presadiť v parlamente i v praxi budúcej vlády zásadnú zmenu tokov financií v systéme štátneho rozpočtu a financií SR v oblasti zdravotníctva od súkromných zdravotných poisťovní k jedinému účtu štátnej zdravotnej pokladnice.

Organizačne môže byť reprezentovaná jedinou štátnou zdravotnou poisťovňou, pričom organizáciu a výkon zdravotníckej národnej starostlivosti preveria a navrhnú usporiadať odborníci zo zdravotníctva tak, aby bola zabezpečená základná priorita a zásada – obnovenie bezplatného zdravotníctva pre občana SR v plnom komplexnom rozsahu – od narodenia po udržanie pri živote na jeho sklonku v dôstojných a prirodzených podmienkach. Konkrétne to znamená stop platbám za ošetrovanie, priplácaniu za zdravotnícke služby, pomôcky, výkony, za lieky.

A znamená to aj povýšiť každého lekára na platovú úroveň rovnú lekárovi v Nemecku, Francúzsku, Veľkej Británii, každého zdravotníckeho pracovníka zabezpečiť rovnakou zásadou vysokej mzdy, ktorá ho stabilizuje v mieste svojho pracoviska. Pohne sa štátne zdravotníctvo, za ním pokráča verejné zdravotníctvo a komerčná súkromná konkurencia – nemáme obavy, že by zaostávala, ak tu už zainvestovala…

Ak je zdravie tá najcennejšia hodnota, prečo si ho nechránime ako národné bohatstvo?

Ale, no, máte pravdu, nám už nejde ani len o národný poklad – Slovenské zlato, prečo by mali účtovníci a finančníci brať ohľad na niečo tak obyčajné, tak  trápne, ako zdravie …(irónia…)

Isteže trolovia, pani Kálavská kvôli tomuto hore napísanému neodstúpila, ani ja nie som lekár, nemal by som ale odvahu povedať, že naše zdravotníctvo je „oukey“, alebo že ešte trochu tá „stratifiikácia“ a bude to tu „oukey“?

… Nie, pán Drucker to nie je, čo hlása to bezplatné zdravotníctvo, to ste na omyle…

Peter Zajac-Vanka, predseda Spolku národohospodárov Slovenska, 9.12.2019

 

Slovensko zmizlo z hospodárskej mapy globálneho sveta, október 2021

01.10.2021

Začala sa Svetová výstava EXPO 2020 v Dubaji. Od dnes 1.októbra 2021. Dobre si treba pre históriu Slovenska tento dátum zapamätať: Pretože dnešným dňom oficiálne SLOVENSKO ZMIZLO Z HOSPODÁRSKEJ MAPY SVETA. Neveríte? Nuž hľadajte expozíciu Slovenska v Dubaji, v reprezentatívnom výbere svetových hospodárskych veľmocí a aspoň krajín, ktoré majú čo ponúknuť. Nenájdete. [...]

Koniec dôvery na Slovensku

17.09.2021

Dôvera je vec veľmi krehká nádoba a na Slovensku sa táto krehká vec práve „rozbila“. Slovo dôvera vyzerá tak milo, materinsky, ako niečo, proti čomu nemôže nikto nič namietať, čo pôsobí úplne hebkým a teplým dojmom. V praxi je však dôvera ťažká a komplikovaná záležitosť. napísal autor manažérskych štúdií Stephen Covey Naši volení predstavitelia [...]

Peter Zajac-Vanka: Bolo Slovensko zachránené?

02.11.2020

Celoplošné testovanie na prítomnosť koronavírusu v populácii Slovenskej republiky prebehlo. Ukazuje sa, že tak zhruba jedno percento populácie bolo testované pozitívne. Nemusia onemocnieť na koronavírus, iba ho mali v nose, v tele. Nemusí sa prejaviť. Otázkou však je, čo sa týmto celoplošným „prieskumom“, ktorý bol veľmi nákladný a predstavuje vlastne taký vzor [...]

pellegrini korčok, tv markíza, debata

Posledný prieskum SANEP pred prezidentskými voľbami: Najskôr tesné, potom jasné

19.03.2024 12:30

Hlavnými favoritmi slovenských prezidentských volieb zostávajú Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Ako ďaleko je od nich Štefan Harabin?

Bratislava protivládny protest rtvs

Pod hromadnú pripomienku liberálov k zmenám v RTVS sa podpísalo vyše 11 000 ľudí

19.03.2024 12:14

Návrh zákona nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však kreovanie orgánov telerozhlasu.

čaputová, pavel

Čaputová po schôdzke s Pavlom: Vzťahy medzi ČR a SR sú predurčené k blízkosti. Našu spoluprácu však treba budovať a upevňovať

19.03.2024 11:40

Prezidentka Zuzana Čaputová sa počas návštevy Prahy stretla so svojím českým náprotivkom Petrom Pavlom.

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 370620x
Priemerná čítanosť článkov: 4942x

Autor blogu

Kategórie