Založ si blog

Plesanie v uliciach

Tak sme znova počuli/videli plesať smotánku v Plese v opere v Bratislave. Pred budovou plesu je v Bratislave asi  štyritisíc bezdomovcov, v „okolí plesu“  na Slovensku sú asi štyri milióny trápiacich sa obyvateľov Slovenska žijúcich svoj každodenný zápas „zo dňa na deň“, odborne povedané, sotva schopných udržať „reprodukciu“ svojich pracovných síl a svojho zdravia a života. A pol milióna občanov to už vzdalo, sú za hranicami SR. A na PLESE pár desiatok tých vyvolených, smotánky, ktorí ozaj majú dôvod plesať – oni sú totiž „za vodou“…

PLES V ULICIACH

Ako by to malo byť, aká situácia, aby ľud, obyvateľstvo Slovenskej republiky, národ náš, plesal na uliciach?

Prvý raz so m sa stretol s výrazom „to by ľudia plesali v uliciach“ pri štúdiu hospodárskych problémov, kde vizionár hovoril o blahobyte pre všetkých, o tom, že ekonomika slúži občanom a nie občania trhu…nie, nebolo to o socializme (aj keď…vážne ľudia chodili „plesať“ na prvého mája iba z povinnosti?) a neboli to ekonómovia marxizmu-leninizmu. Ale tie znaky, príčiny, prečo by ľud plesal, sú príťažlivé i dnes a tu pre nás.

KEDY PLESAŤ?

Stačí, ak vám nové opozície a koalície odstránia súčasných oligarchov a potrestajú zločincov? Neobávate sa, že prídu po nich na uprázdnené miesto ďalší? Stačí, ak vám zdvihnú minimálny plat o dvesto Eur? Minimálnu penziu povedzme na 500 Eur? Ak „zaručia“ nedotknuteľnosť súkromného dôchodkového sporenia? Ak zautomatizujú odchod do dôchodku na ..x….rokov? Ak znížia daňové a odvodové zaťaženie o 5%.? A možno by ste plesali, ak znížia dane  o 15%? Ak znížia DPH na 2%? Budú všetci plesať?

Čo ak sa dosiahne taký obrat, že občan Slovenskej republiky bude mať z titulu občianstva zabezpečenú komplexnú a bezplatnú zdravotnú starostlivosť KDEKOĽVEK na Slovensku a to od narodenia až po dôstojný odchod zo života? Že zmiznú poplatky za lieky, že už nebude „chodenie po lekároch“,  že dostupnosť k ošetreniu a lekárom bude 24 hodín denne a hlavne – lekárov a sestričiek bude dosť a budú spokojní, lebo budú spoločensky uznávaní a vysoko platení? Že zdravie občana bude tou základnou spoločenskou hodnotou, na ktoré sa nebude šetriť peniazmi a úsilím v každom okamihu života človeka?

Starostlivosť o zdravie ako základná spoločenská hodnota poskytovaná občanovi zadarmo – no nešli by ste plesať na ulicu?

Čo ak dosiahne slovenská spoločnosť trvalé a garantované zabezpečenie dobre plateného pracovného uplatnenia podľa schopností a kvalifikácie občana, takže občan SR dosiahne blahobyt svojou prácou  a nemusí sa  „prispôsobovať portfóliu“ požiadaviek zahraničných investorov?

Práca v mieste kde bývam a podľa svojich schopností a kvalifikácie dobre platená, aby som žil na dobrej životnej úrovni bez obáv o budúcnosť – no nešli by ste plesať na ulicu?

Čo ak by sme dosiahli, že naši občania na našom Slovensku budú  zabezpečení pred hrozbami a nebezpečenstvom zo sveta i pred kriminálnymi činmi doma, aby sa neobávali vyjsť večer na ulicu, či zanechať svoje obydlie na pár dní bez obáv, aby si nemuseli volať kontrolne po pár hodinách, či je všetko v poriadku, aby sa nebáli púšťať deti von hrať sa?   

Pôvodne ešte po vojne sa tomu hovorilo mier a verejná bezpečnosť – no nešli by ste plesať na ulice?

 Čo ak by naša slovenská spoločnosť dokázala utiahnuť komplexné bezplatné vzdelávanie obyvateľa Slovenska od prvých vnemov a v predškolských zariadeniach cez školské vzdelanie až po otvorené vysokoškolské a celoživotné vzdelanie?

No nešli by sme plesať na ulice?

Čo ak by sme namiesto „povinného plnenia“ ukazovateľov HDP ekonomického rastu vyvolávaného znásobovaním výroby a spotreby radšej sledovali rozvoj zameraný na humanizáciu a udržanie ľudskej spoločnosti a životného prostredia tu u nás na Slovensku? A ak by to boli povinní plniť a dodržiavať primárne výrobné firmy a podniky a nie občania, ktorí iba nakupujú a konzumujú čo dostanú v obchodoch?

No nešli by sme plesať na ulice?

 NA PLES V ULICIACH SLOVENSKA SA UŽ LÍSTKY A DOKONCA ZADARMO ROZDÁVAJÚ!

Stačí len ísť v deň volieb voliť. Výber je široký, ale hľadajte, kvôli čomu by sme boli všetci a vo všetkých uliciach Slovenska ísť plesať 1.marca na ulice. Ktorá parlamentná politická strana nemala na Plese v Opere svojho predstaviteľa?

(Pretože, aká je to demo-kracia  (vláda ľudu)  – ak volí iba polovica občanov s volebným právom, ak potom „víťazná strana“ ( nemala by byť – politická sila, ktorú poverili všetci občania?) zostavuje vládu a valcuje zákonodarný zbor s podporou 15 či 17 percent voličstva?)

Takže poďme – smotánka už plesala – teraz sa pripravujme plesať my!

Ing.Peter Zajac-Vanka

Slovensko zmizlo z hospodárskej mapy globálneho sveta, október 2021

01.10.2021

Začala sa Svetová výstava EXPO 2020 v Dubaji. Od dnes 1.októbra 2021. Dobre si treba pre históriu Slovenska tento dátum zapamätať: Pretože dnešným dňom oficiálne SLOVENSKO ZMIZLO Z HOSPODÁRSKEJ MAPY SVETA. Neveríte? Nuž hľadajte expozíciu Slovenska v Dubaji, v reprezentatívnom výbere svetových hospodárskych veľmocí a aspoň krajín, ktoré majú čo ponúknuť. Nenájdete. [...]

Koniec dôvery na Slovensku

17.09.2021

Dôvera je vec veľmi krehká nádoba a na Slovensku sa táto krehká vec práve „rozbila“. Slovo dôvera vyzerá tak milo, materinsky, ako niečo, proti čomu nemôže nikto nič namietať, čo pôsobí úplne hebkým a teplým dojmom. V praxi je však dôvera ťažká a komplikovaná záležitosť. napísal autor manažérskych štúdií Stephen Covey Naši volení predstavitelia [...]

Peter Zajac-Vanka: Bolo Slovensko zachránené?

02.11.2020

Celoplošné testovanie na prítomnosť koronavírusu v populácii Slovenskej republiky prebehlo. Ukazuje sa, že tak zhruba jedno percento populácie bolo testované pozitívne. Nemusia onemocnieť na koronavírus, iba ho mali v nose, v tele. Nemusí sa prejaviť. Otázkou však je, čo sa týmto celoplošným „prieskumom“, ktorý bol veľmi nákladný a predstavuje vlastne taký vzor [...]

Matúš Šutaj Eštok, Vianoce, hasiči, policajti, Štedrý deň

Policajti vo veľkom odchádzajú do civilu. Šutaj Eštok ich chce udržať tisícovými odmenam

25.04.2024 04:00

Kým financmajster uťahuje opasok, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sľubuje policajtom nové finančné príspevky, ako aj valorizáciu tých, čo už dostávajú

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 371785x
Priemerná čítanosť článkov: 4957x

Autor blogu

Kategórie