Založ si blog

Kam sa podeje naše slovenské zlato? Stále je v Londýne. . .

21.januára sa v Národnej rade SR má „rozlúsknuť“ osud nášho slovenského zlata. „Experti z finančníctva“ ho už premenovali na investičné zlato , ale stále je to materiálny drahocenný poklad slovenského národa. Alebo sme už uzákonili, že zlato je len komodita, ktorú predáme a nakúpime ako pečivo v hypermarkete?

Tak po prvé:

práve v zlomovom roku 2020 sa všetky národy zásobujú „na horšie časy“ zlatom. Niektoré štáty nakupujú, niektoré ako Poľsko si ticho už svoje zlato z Británie ( sto ton osmymi lietadlami ) potichu doviezlo, ceny zlata „letia hore“ (podľa ekonomického geológa M.Trégera tu v blogoch Pravdy cena zlata stúpla na 1.560 USD/tzv.trójsku uncu a 31,7 tony nášho zlata má teda dnes cenu približne 1 miliardu 550 miliónov USD). Niektorí tvrdia, „nechajme ho tam v Londýne, veď za desať rokov „nám“ zarobilo 50 miliónov USD!“.

Po druhé:

Ale práve národohospodári, ktorí vedia, že zlato je predovšetkým brané ako poklad a nie „obehový kapitál“ a slúži ako zábezpeka keď „padajú“ všetky ostatné hodnoty, trvajú na návrate zlata domov na Slovensko.

Bolo popísaných už veľa článkov s argumentmi „pre a proti“. Jeden popísaný nebol:

ZLATO JE AJ SYMBOL!

Po Mníchovskej zrade Západných mocností a pri okupácii prvej RČS sa čs. zlato ako symbol a vtedajšia hodnota meny – áno, bolo to menové zlato – v tichosti presunuli do Londýna. Prečkalo tam vojnu. Po vojne a kvôli znárodneniu bankovníctva a priemyslu Benešovými dekrétmi v 10/1945 si Západ „ponechal“ čs. menové zlato ako kompenzáciu za znárodnené majetky, aj keď bolo jasné, o čo išlo…a po roku 1948 to už bol „trest“ za odklon od Západu a embargo voči ČSR, ktorá neprijala tzv.Marshallov plán pomoci. Po rozdelení na ČR a SR sme dlho museli bojovať o podiel na zlate za Slovenskú republiku – a opäť symbolicky i po rozdelení zlatého pokladu sme obdržali na znak ukončenia majetkových a menových  vyrovnaní medzi SR a ČR v roku 2000 zadržiavaných 4,1 tony zlata z ČR (dohoda premiérov Zemana a Dzurindu) čo sa symbolicky udialo odovzdaním jednej zlatej tehly do rúk Dzurindu. Mimochodom, to menové zlato v Bank of England tam stále celý čas bolo a je i dnes, len časť čo patrila ČR si už ČR rozpredala a SR už „menové zlato“ takzvane nepotrebuje, lebo nemáme vlastnú menu – Slovenskú korunu.

A tak tento symbol bohatstva národa, ktorý mimochodom na Slovensku bol aj vydolovaný a spracovaný, máme  v histórii ťažbu a spracovanie zlata, dnes „cifršpióni“ považujú za komoditu, ktorú je možno považovať za zábezpeku pre pôžičky štátu, za tovar na predaj a pre nich – keďže nie sú národne a vlastenecky orientovaní – je to „položka“…

Ale zlato bolo a zostáva hlavne pre ľud symbolom a je spojené s emóciami a s vysokým citom pre spolupatričnosť – zbierky zlata sa robili v časoch ohrozenia národa i v časoch nadšeného vlastenectva.

Takže – o čom to vlastne chce parlament rozhodovať?

To zlato malo byť už dávno tajne a potichu vrátené a umiestnené DOMA, na Slovensku…  

Ak by som bol poslancom, hlasoval by som za okamžitý návrat slovenského zlata na Slovensko

Ing.Peter Zajac-Vanka, predseda Spolku národohospodárov Slovenska

 

 

 

Slovensko zmizlo z hospodárskej mapy globálneho sveta, október 2021

01.10.2021

Začala sa Svetová výstava EXPO 2020 v Dubaji. Od dnes 1.októbra 2021. Dobre si treba pre históriu Slovenska tento dátum zapamätať: Pretože dnešným dňom oficiálne SLOVENSKO ZMIZLO Z HOSPODÁRSKEJ MAPY SVETA. Neveríte? Nuž hľadajte expozíciu Slovenska v Dubaji, v reprezentatívnom výbere svetových hospodárskych veľmocí a aspoň krajín, ktoré majú čo ponúknuť. Nenájdete. [...]

Koniec dôvery na Slovensku

17.09.2021

Dôvera je vec veľmi krehká nádoba a na Slovensku sa táto krehká vec práve „rozbila“. Slovo dôvera vyzerá tak milo, materinsky, ako niečo, proti čomu nemôže nikto nič namietať, čo pôsobí úplne hebkým a teplým dojmom. V praxi je však dôvera ťažká a komplikovaná záležitosť. napísal autor manažérskych štúdií Stephen Covey Naši volení predstavitelia [...]

Peter Zajac-Vanka: Bolo Slovensko zachránené?

02.11.2020

Celoplošné testovanie na prítomnosť koronavírusu v populácii Slovenskej republiky prebehlo. Ukazuje sa, že tak zhruba jedno percento populácie bolo testované pozitívne. Nemusia onemocnieť na koronavírus, iba ho mali v nose, v tele. Nemusí sa prejaviť. Otázkou však je, čo sa týmto celoplošným „prieskumom“, ktorý bol veľmi nákladný a predstavuje vlastne taký vzor [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 370905x
Priemerná čítanosť článkov: 4945x

Autor blogu

Kategórie