Založ si blog

Kam sa podeje naše slovenské zlato? Stále je v Londýne. . .

21.januára sa v Národnej rade SR má „rozlúsknuť“ osud nášho slovenského zlata. „Experti z finančníctva“ ho už premenovali na investičné zlato , ale stále je to materiálny drahocenný poklad slovenského národa. Alebo sme už uzákonili, že zlato je len komodita, ktorú predáme a nakúpime ako pečivo v hypermarkete?

Tak po prvé:

práve v zlomovom roku 2020 sa všetky národy zásobujú „na horšie časy“ zlatom. Niektoré štáty nakupujú, niektoré ako Poľsko si ticho už svoje zlato z Británie ( sto ton osmymi lietadlami ) potichu doviezlo, ceny zlata „letia hore“ (podľa ekonomického geológa M.Trégera tu v blogoch Pravdy cena zlata stúpla na 1.560 USD/tzv.trójsku uncu a 31,7 tony nášho zlata má teda dnes cenu približne 1 miliardu 550 miliónov USD). Niektorí tvrdia, „nechajme ho tam v Londýne, veď za desať rokov „nám“ zarobilo 50 miliónov USD!“.

Po druhé:

Ale práve národohospodári, ktorí vedia, že zlato je predovšetkým brané ako poklad a nie „obehový kapitál“ a slúži ako zábezpeka keď „padajú“ všetky ostatné hodnoty, trvajú na návrate zlata domov na Slovensko.

Bolo popísaných už veľa článkov s argumentmi „pre a proti“. Jeden popísaný nebol:

ZLATO JE AJ SYMBOL!

Po Mníchovskej zrade Západných mocností a pri okupácii prvej RČS sa čs. zlato ako symbol a vtedajšia hodnota meny – áno, bolo to menové zlato – v tichosti presunuli do Londýna. Prečkalo tam vojnu. Po vojne a kvôli znárodneniu bankovníctva a priemyslu Benešovými dekrétmi v 10/1945 si Západ „ponechal“ čs. menové zlato ako kompenzáciu za znárodnené majetky, aj keď bolo jasné, o čo išlo…a po roku 1948 to už bol „trest“ za odklon od Západu a embargo voči ČSR, ktorá neprijala tzv.Marshallov plán pomoci. Po rozdelení na ČR a SR sme dlho museli bojovať o podiel na zlate za Slovenskú republiku – a opäť symbolicky i po rozdelení zlatého pokladu sme obdržali na znak ukončenia majetkových a menových  vyrovnaní medzi SR a ČR v roku 2000 zadržiavaných 4,1 tony zlata z ČR (dohoda premiérov Zemana a Dzurindu) čo sa symbolicky udialo odovzdaním jednej zlatej tehly do rúk Dzurindu. Mimochodom, to menové zlato v Bank of England tam stále celý čas bolo a je i dnes, len časť čo patrila ČR si už ČR rozpredala a SR už „menové zlato“ takzvane nepotrebuje, lebo nemáme vlastnú menu – Slovenskú korunu.

A tak tento symbol bohatstva národa, ktorý mimochodom na Slovensku bol aj vydolovaný a spracovaný, máme  v histórii ťažbu a spracovanie zlata, dnes „cifršpióni“ považujú za komoditu, ktorú je možno považovať za zábezpeku pre pôžičky štátu, za tovar na predaj a pre nich – keďže nie sú národne a vlastenecky orientovaní – je to „položka“…

Ale zlato bolo a zostáva hlavne pre ľud symbolom a je spojené s emóciami a s vysokým citom pre spolupatričnosť – zbierky zlata sa robili v časoch ohrozenia národa i v časoch nadšeného vlastenectva.

Takže – o čom to vlastne chce parlament rozhodovať?

To zlato malo byť už dávno tajne a potichu vrátené a umiestnené DOMA, na Slovensku…  

Ak by som bol poslancom, hlasoval by som za okamžitý návrat slovenského zlata na Slovensko

Ing.Peter Zajac-Vanka, predseda Spolku národohospodárov Slovenska

 

 

 

Slovensko zmizlo z hospodárskej mapy globálneho sveta, október 2021

01.10.2021

Začala sa Svetová výstava EXPO 2020 v Dubaji. Od dnes 1.októbra 2021. Dobre si treba pre históriu Slovenska tento dátum zapamätať: Pretože dnešným dňom oficiálne SLOVENSKO ZMIZLO Z HOSPODÁRSKEJ MAPY SVETA. Neveríte? Nuž hľadajte expozíciu Slovenska v Dubaji, v reprezentatívnom výbere svetových hospodárskych veľmocí a aspoň krajín, ktoré majú čo ponúknuť. Nenájdete. [...]

Koniec dôvery na Slovensku

17.09.2021

Dôvera je vec veľmi krehká nádoba a na Slovensku sa táto krehká vec práve „rozbila“. Slovo dôvera vyzerá tak milo, materinsky, ako niečo, proti čomu nemôže nikto nič namietať, čo pôsobí úplne hebkým a teplým dojmom. V praxi je však dôvera ťažká a komplikovaná záležitosť. napísal autor manažérskych štúdií Stephen Covey Naši volení predstavitelia [...]

Peter Zajac-Vanka: Bolo Slovensko zachránené?

02.11.2020

Celoplošné testovanie na prítomnosť koronavírusu v populácii Slovenskej republiky prebehlo. Ukazuje sa, že tak zhruba jedno percento populácie bolo testované pozitívne. Nemusia onemocnieť na koronavírus, iba ho mali v nose, v tele. Nemusí sa prejaviť. Otázkou však je, čo sa týmto celoplošným „prieskumom“, ktorý bol veľmi nákladný a predstavuje vlastne taký vzor [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 371818x
Priemerná čítanosť článkov: 4958x

Autor blogu

Kategórie