Založ si blog

Budú rovnocenné podmienky v Európskej Únii?

Máme po voľbách aj do europarlamentu a aj po voľbách prezidenta našej republiky. Počuli sme veľa sľubov. Formujúci sa parlament EÚ a podobne formujúci sa tím spolupracovníkov novej prezidentky by mali ovplyvniť spoločenský a ekonomický vývoj SR a EÚ. Objektívne už dávno nadobudol viacnárodný rozmer.

V minulých rokoch EÚ riešila celý komplex problémov, viac, či menej úspešne. Nie úplne úspešne problémy v ekonomike aj zato, že nám chýbala ekonomická teória.

Ekonomické prostredie, vecná podstata ekonomiky EÚ má veľa medzinárodných a aj medzioblastných rozdielov, Nemecko nemá Vysoké Tatry. Pri budúcom ekonomickom rozvoji ich treba mať na zreteli. A to nielen rýdzo ekonomické hľadiská, vyúsťujúce aj do národnostných problémov (Katalánsko, Taliansko). Negovanie tejto pravdy – nech už je dôvod akýkoľvek – od nedocenenia, bagatelizovania problému až po jednostranné preexponovávanie, môže mať vážne následky pre celú sféru spoločenských a ekonomických vzťahov EÚ.

Totiž EÚ nie je štátom a teda nemôže byť členom OSN. A toto je významný fakt, ovplyvňujúci aj ekonomiku.
Národnopolitickým problémom spoločenského vývoja EÚ v našich podmienkach, v konkrétnom prípade SR najmä jej ekonomického vývoja (jednostranná orientácia na automobilový priemysel a nedocenenie významu odvetvia poľnohospodárstva), treba venovať sústavnú pozornosť; ba vedecky skúmať všetky stránky ekonomiky, využívať poznatky aj viacerých spoločenských vied. Na nich a na overených praktických minulých skúsenostiach navrhovať opatrenia v danej oblasti, bez zbytočného vzájomného podozrievaniatezaurovania akoby vybraných problémov, o ktorých sa nemá diskutovať, ktoré sa nemajú verejnosti sprístupniť (boj o predsedu EK), bez tabuizovania niektorých stránok problematiky, teda bez všetkého, čo bráni poznávať a formulovať objektívnu pravdu.

To všetko čaká nových poslancov EP a aj našu novú prezidentku a jej poradcov. EÚ nám dodnes neponúkla teóriu riešenia národnostnej otázky, hoc má 28 štátov. Ale neponúkla nám ani ekonomickú teóriu a schvaľuje svoj rozpočet, ba rozpočty štátov! Riadi sa teóriou Keynesa, ktorý napísal svoje dielo v roku 1936? Nič sa odvtedy nezmenilo? A čo globalizácia?

Ekonómovia EÚ si predovšetkým musia uvedomiť, že nám chýba teoretické zdôvodnenie a rozpracovanie vývoja podmienok realizácie pracovnej sily jednotlivých národov a národností v danom štáte a ekonomickom priestore EÚ, čo nie je štátny útvar.

Tá teória musí vymedziť miesto ekonomických činiteľov, jeho váhu, v sústave, v systéme činiteľov, determinujúcich vývoj až národnostných vzťahov (napr. aj Slovensko a Maďarsko – problémy s postavením sochy Ľ. Štúrovi), ba hlavne obsahové a metodické otázky medzinárodného a medziioblastného vývoja (napr. Bavorsko a bratislavský kraj), osobitne so zreteľom na medzioblastné vyrovnávanie, o ktorom EÚ neustále hovorí. Ale teória musí definovať aj pôsobenie sústavy ekonomického riadenia krajín EÚ. Máme predsa Európske Komisie, Európsku Radu, Europarlament a Radu EÚ. Menovite musí ísť o riadenie ekonomík krajín EÚ, veď predsa EÚ rozdeľuje eurofondy a naša vláda chodí po okresoch s akčnými plánmi! Vie jednoznačne určiť stupeň ekonomického rozvoja okresu? Predsa HDP je peňažný a tým bezobsažný ukazovateľ, nevidieť z neho, že okolo Levíc sa netiahne autostráda; ten nehovorí aký je či má byť obsah medzioblastného vývoja v SR, v jednotlivých jej okresoch. Nehovorí o tom ako využívať zdroje rastu jednotlivých okresov SR, či oblastí EÚ, hoc EÚ priam zbožňuje HDP. Dnešná fáza spoločenského a ekonomického vývoja v EÚ musí urobiť podstatný krok na ceste k utvoreniu rovnocenných podmienok realizácie pracovnej sily v členských krajinách.

Už hádam každý vie o problémoch našich šoférov v Nemecku či Francúzsku. Využívanie zdrojov rastu by malo viesť k ich aktivizácii, čo povedie k dynamizácii ekonomického vyrovnávania krajín EÚ.

Zneužívanie dominantného postavenia (Nemecko, Francúzsko), napr. teraz pri voľbe predsedu EK, nemôže byť trvalým nástrojom riadenia a fungovania Európskej únie.

Napísal Prof. Jaroslav Husár 21.6.2019

Pre Klub Národohospodárov Slovenska súhlasil s uverejnením, prvý raz vyšlo v novinách Slovenské Slovo 21.6.2019

https://www.slovenskeslovo.sk/category-forum/1963-budu-rovnocenne-podmienky-v-eu

 

 

Slovensko zmizlo z hospodárskej mapy globálneho sveta, október 2021

01.10.2021

Začala sa Svetová výstava EXPO 2020 v Dubaji. Od dnes 1.októbra 2021. Dobre si treba pre históriu Slovenska tento dátum zapamätať: Pretože dnešným dňom oficiálne SLOVENSKO ZMIZLO Z HOSPODÁRSKEJ MAPY SVETA. Neveríte? Nuž hľadajte expozíciu Slovenska v Dubaji, v reprezentatívnom výbere svetových hospodárskych veľmocí a aspoň krajín, ktoré majú čo ponúknuť. Nenájdete. [...]

Koniec dôvery na Slovensku

17.09.2021

Dôvera je vec veľmi krehká nádoba a na Slovensku sa táto krehká vec práve „rozbila“. Slovo dôvera vyzerá tak milo, materinsky, ako niečo, proti čomu nemôže nikto nič namietať, čo pôsobí úplne hebkým a teplým dojmom. V praxi je však dôvera ťažká a komplikovaná záležitosť. napísal autor manažérskych štúdií Stephen Covey Naši volení predstavitelia [...]

Peter Zajac-Vanka: Bolo Slovensko zachránené?

02.11.2020

Celoplošné testovanie na prítomnosť koronavírusu v populácii Slovenskej republiky prebehlo. Ukazuje sa, že tak zhruba jedno percento populácie bolo testované pozitívne. Nemusia onemocnieť na koronavírus, iba ho mali v nose, v tele. Nemusí sa prejaviť. Otázkou však je, čo sa týmto celoplošným „prieskumom“, ktorý bol veľmi nákladný a predstavuje vlastne taký vzor [...]

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

gaza

Izrael dal Hamasu ultimátum: Máte týždeň, potom vstúpime do Rafahu

03.05.2024 20:20, aktualizované: 22:18

Izrael dal palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas týždeň na to, aby prijal dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 372331x
Priemerná čítanosť článkov: 4964x

Autor blogu

Kategórie