Založ si blog

Prečo sa bojíme my Slováci aj vlastného tieňa?

Tento článok som chcel uverejniť aj v tlačených médiách, ale zákony predvolebného moratória to nedovoľujú. Pretože nech bude ako bude, sú to iba bariéry v našich hlavách a v slovenskej spoločnosti, že sa nám nedarí dôjsť k lepšej budúcnosti vlastným rozhodovanímPravda ho v tlačenej podobe určite neuverejní. …Ing.Peter Zajac-Vanka, 26.februára 2020. 

Bojíme sa v roku 2020 v Slovenskej republike s 5 a pol miliónom občanov  tej minulosti až natoľko, že strpíme situáciu, v ktorej si vo vlastnej republike necháme vyvážať ročne 67 miliárd Eur vo forme exportu výrobkov a služieb vyprodukovaných na Slovensku ?  A to (zatiaľ) prevažne slovenskou pracovnou silou a to iba za výplatu miezd, daní a odvodov tejto pracovnej sile. Do štátneho rozpočtu SR sa totiž v roku 2019 dostalo v príjmoch z kapitoly A.3. s titulom „Dane z medzinárodného obchodu a transakcií“ iba 21 miliónov a 517 tisíc Eur, čo je sotva 0,003 percenta tej hodnoty 67 000 000 000,00 Eur. A to máme byť hrdí, že sme spolu s Českom „dielňou Európy“ plnou montovní so mzdami o dve tretiny nižšími ako v krajinách EÚ…

 

Čísla, ktoré šokujú: 67 000 000 000,00 Eur hodnota exportu versus 21 517 000,00 Eur dane z medzinárodného exportu

 

My sme teda produkčne veľmi silní, ale nič z toho nemáme. V porovnaní s minulosťou, keď do štátneho rozpočtu plynuli peniaze priamo z tržieb  z exportu, dnes z exportu do štátneho rozpočtu pri jeho hodnote 67 miliárd Eur máme nulu!

Je to dominantne vinou politiky.  Politiky, v ktorej sa bojíme vlastného tieňa.

Žiadne organizačné, ekonomické a právne kroky sme už dobrých 20 rokov nepodnikli, aby sa hospodárska politika v tomto smere zmenila. Ba naopak, ktokoľvek príde s iniciatívou zmeniť to, je  podľa strachu z minulosti okamžite považovaný „za komunistu“ ( veď rok 1948, veď päťdesiate roky…), za nacionalistu ( veď aha, extrémisti autonomisti z Prvej RČS) ba až „fašistu“ ( lebo Slovenský štát…). A palica, ktorou nás prinucujú k tomuto strachu z tieňov, je čoraz mladšia a mladšia, agresívnejšia a trestajúcejšia…

A to je iba jeden z mnohých exemplárnych prípadov deformácie slovenského národohospodárskeho prostredia. Ešte tu nehovoríme o čiernej ekonomike, o korupcii, atď.

Ak by sa národohospodár dr. Imrich Karvaš bol bál v 1938 prevziať od Tisu funkciu Prvého guvernéra Slovenskej národnej banky, ak by sa dr.Gustáv Husák bál v  roku 1968 presadiť Ústavu ČSSR v ktorej už aspoň právne bola zakotvená federalizácia a od 1.1.1969 mohli vzniknúť orgány, vláda a ministerstvá Slovenskej SR, ak by sa báli predstavitelia pri zrode Slovenskej republiky v roku 1992 vyhlásiť zvrchovanosť a od 1.1.1993 samostatnosť Slovenskej republiky a rokovať s Prahou o rozdelení majetku, bohvie kde by sme dnes boli? A či by sme boli aspoň tou „dielňou Európy“, ktorá nás dnes kolonizačne drží pod krkom?

Koľko „ľavicových“ subjektov po roku 1989 malo odvahu dať si do politického programu znárodnenie podnikov ak videli, ako ich liberálna ekonómia zdevastovala? Koľko politikov premýšľalo, ako zvýšiť príjmy do štátneho rozpočtu aj iným spôsobom ako len zvyšovaním daní občanom a podnikateľom?

Záverom:

Že sa stále i v roku 2020 bojíme aj vlastného tieňa, pripravujeme sa o potravinovú a energetickú sebestačnosť aj o strojnásobenie príjmov do štátneho rozpočtu SR, o tom svedčí neprítomnosť otvorenia diskusie o hospodárskom smerovaní a o hospodárskej politike na Slovensku v roku 2020 a ďalej…

Článok som pôvodne naozaj formuloval tak, aby bolo možné zamyslieť sa nad tým, ako v jednotlivých epochách slovenskej histórie museli národohospodári odolávať osočovaniu a nálepkovaniu iba preto, aby pomohli slovenskej spoločnosti na danom stupni rozvoja. Stovky slovenských hospodárov nevstúpili do volebných súbojov iba preto, lebo sa obávajú, že im nálepkovanie zničí ich kariéru a život. Niektorí sa odvážili. Ale státisíce voličov sú odradení ich osočovaním politickými konkurentami a masmédiami, váhajú či ich voliť, lebo sa obávajú i nálepiek, ktorými ich označili …napriek tomu, že si želajú také ich hospodárske kroky  a považujú za rozumné tie opatrenia, ktoré títo odborníci navrhujú a chcú v praxi presadiť.

Ktorá politická strana má dnes zámer vrátiť strategické podniky do štátnych rúk, vytvárať nové štátne podniky a hospodárskymi opatreniami zabezpečiť potravinovú a energetickú sebestačnosť republiky, zorganizovať bezplatné zdravotníctvo pre občanov, vyňať zdravie z biznisu a zabezpečiť, aby SR viac nepadala do dlžôb?

Prečo sa bojíme vlastných tieňov a kto nás straší?

 

Slovensko zmizlo z hospodárskej mapy globálneho sveta, október 2021

01.10.2021

Začala sa Svetová výstava EXPO 2020 v Dubaji. Od dnes 1.októbra 2021. Dobre si treba pre históriu Slovenska tento dátum zapamätať: Pretože dnešným dňom oficiálne SLOVENSKO ZMIZLO Z HOSPODÁRSKEJ MAPY SVETA. Neveríte? Nuž hľadajte expozíciu Slovenska v Dubaji, v reprezentatívnom výbere svetových hospodárskych veľmocí a aspoň krajín, ktoré majú čo ponúknuť. Nenájdete. [...]

Koniec dôvery na Slovensku

17.09.2021

Dôvera je vec veľmi krehká nádoba a na Slovensku sa táto krehká vec práve „rozbila“. Slovo dôvera vyzerá tak milo, materinsky, ako niečo, proti čomu nemôže nikto nič namietať, čo pôsobí úplne hebkým a teplým dojmom. V praxi je však dôvera ťažká a komplikovaná záležitosť. napísal autor manažérskych štúdií Stephen Covey Naši volení predstavitelia [...]

Peter Zajac-Vanka: Bolo Slovensko zachránené?

02.11.2020

Celoplošné testovanie na prítomnosť koronavírusu v populácii Slovenskej republiky prebehlo. Ukazuje sa, že tak zhruba jedno percento populácie bolo testované pozitívne. Nemusia onemocnieť na koronavírus, iba ho mali v nose, v tele. Nemusí sa prejaviť. Otázkou však je, čo sa týmto celoplošným „prieskumom“, ktorý bol veľmi nákladný a predstavuje vlastne taký vzor [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 371822x
Priemerná čítanosť článkov: 4958x

Autor blogu

Kategórie