Založ si blog

Ekonomické sily sa rodia vo výrobe

Hovoril som s profesorom ekonómie Jaroslavom Husárom. Vo svojom vysokom veku sa stále zaujíma o stav slovenskej ekonomiky a len pred dvomi rokmi keď mal 82 rokov vydal novú knihu „Aj ekonómia je veda“, Píše listy činiteľom Slovenska, ale sú bez odpovedí, alebo len  so zdvorilým poďakovaním.

Dnes mi napísal:

O päť minút dvanásť

v  nedeľu 14/6/2020 som sa započúval do relácie RTVS O 5  minút 12. Vystupovali v nej minister financií Ficovej vlády a minister financií Matovičovej vlády… Vedecká bieda….Nedopočúval som ju…musel som napísať takýto blog:

Čo ma neuspokojilo? Čitateľovi to poviem tak, že mu pripomeniem to, čo sa učil. Nedávno som dostal pozvánku, možno aj čitateľ,  na oslavy 160.  výročia A. Stodolu, otca turbín, jadro lokomotívy, či lietadla. V technike platia zákony mechaniky a termodynamiky a ak ich konštruktér neovláda, lokomotíva, či lietadlo nemôže fungovať. Hudobné dielo je vždy dokonalé. Ale ak sa podarí lokomotíva a funguje, nikdy nemôže byť dokonalá. Vždy je na nej čo vylepšovať. Preto sú dnešné lokomotívy také odlišné od tých, ktoré zlepšil aj Aurel Stodola.

Tisícky rokov sme sa báli bleskov; čudovali sme sa, že jantár (po grécky elektrón) keď ho trieme o kožušinu, priťahuje papieriky.  Moreplavci sa po nekonečných  moriach orientovali podľa strelky kompasu. Ľudstvo nerozumelo, prečo stále ukazuje na sever. Začali sme to chápať cca pred 150 rokmi. Ba ľudstvo ovládlo tento druh energie, ktorú veda nazvala elektromagnetizmom. Keď sa ľudia niečomu čudovali, kládli si otázky. Spravidla našli aj riešenie, správne odpovede. Patril medzi nich aj Š. A. Jedlík.  Svojimi jedinečnými nápadmi priniesol obrovský pokrok v chápaní chemických a fyzikálnych javov.  Vo svojej rozsiahlej a modernej učebnici fyziky Jedlík píše: „Treba pretvoriť sily tam, kde sa rodia.“ Aj v ekonómii musíme začať tam, kde sa rodia ekonomické sily, vo výrobe.

Musím ešte pripomenúť jeden veľký vedecký poznatok. Iste sa už každý z mojich čitateľov stretol so slovom imunológia.  Rok 1721 je rokom  narodenia slovenskej imunológie – náuky o obranyschopnosti organizmu.  Zaslúžil sa o to prešovský lekár a lekárnik Ján Adam Rayman  (Reiman), ktorý v lete toho roku uverejnil dva vedecké články v prestížnom vroclavskom časopise Sammlung von Natur und Medicin…. Geschrieben. Opísal v nich prvé očkovanie proti pravým  kiahňam – variole, ktoré uskutočnil na svojej vlastnej dcére Márii Alžbete počas epidémie kiahní okolo roku 1720. Zaočkoval ju proti kiahňam.

Dôležité sú aj politické sily. Dovolím si spomenúť veľkú cárovnú Katarína II, ktorá vošla do dejín ako jedna z najväčších osobností, čo vládli v Rusku. Bola rovesníčkou cisárovnej Márie Terézie, s ktorou bola v kontakte. Porovnávali ich. Obe boli mocné panovníčky a patrí im označenie „osvietené“. Jedna druhú v mnohom  inšpirovali. Napríklad  v očkovaní proti pravým  kiahňam, ktoré v tých časoch (1745) boli smrteľnou chorobou. Katarína išla príkladom  dvoranom a napriek riziku dala zaočkovať seba aj syna Pavla. Písala si s poprednými mysliteľmi západnej Európy, ako boli Voltaire, Montesquieu a Diderot.

Ekonomika nemá obranyschopnosť proti ekonomických chorobám

Tento dlhší úvod som potreboval na to, aby som čitateľovi povedal, že ekonomika nemá obranyschopnosť proti ekonomických chorobám a že aj na chápaní fungovania ekonomiky je vždy čo zlepšovať.  Ba má mať aj politické osobnosti s veľkými cnosťami ako spomenuté panovníčky. Práve v tých časoch bol vydaný výnos, ktorý rušil elitárstvo pri obsadzovaní úradov. Tie už neboli dostupné len šľachte, ale aj nadaným a šikovným ľuďom prostého pôvodu. Obe zrušili nezmyselné dane a zrekonštruovali štátnu správu. Pre Máriu Teréziu to všetko pripravil A. F. Kollár.

Podarilo sa niečo analogické, ale vlastné dnešnej dobe  niektorému najvplyvnejšiemu politikovi v rámci EÚ, či na Slovensku? A v dnešnej debate exministra a ministra financií ma trápili práve tieto veci; vedomosti a čo zlepšovať. Ba aj iné. Či už spomenutí vedci a či uvedené političky mali autoritu, lebo vyriešil náročné situácie, alebo zásadné postoje a stanoviská, ktoré boli zásadné preto, lebo boli ovplyvňujúce smerovanie, či už vedy, či hospodárskeho života. Pri počúvaní spomenutej relácie som si mimoriadne uvedomil, že nasmerovať spoločnosť na ekonomickú cestu, ktorá bude spĺňať hospodársky ideál, ktorý ekonomická veda definovala už pred 84 rokmi je nesplniteľná. Politici nemajú vedomosti a nevedia „ako a kde“.

Aj fungovanie ekonomiky nemôže byť dokonalé, lebo platia ekonomické zákony – zákon dopytu a ponuky, zákon kolobehu peňazí… .

…  Ale pred 50 rokmi sme nemali mobily, či nepoznali sme bitcoin. Pribudli nové túžby, a dnešné kartely využívajú  maily na dohovor o cene. Preto je stále  čo na fungovaní ekonomiky zlepšovať.

Taká SaS ponúkla 1144 nápadov, ale nie ako zlepšiť princípy fungovania ekonomiky. Ani dnešná debata O  5 minúť 12 nepriniesla nič o zlepšení princípov ekonomiky.. Prapríčina? Nemáme ekonómov vedcov, tí dnešní iba kopírujú. A slovenská ekonomická veda predsa mala svojho A. Stodolu aj Š. A. Jedlíka. Ba dokonca A. F. Kollár bol pravou rukou MárieTerézie  a navrhol systém zdaňovania šľachty.

 

Prof. J. Husár

Bratislava 14/6/2020

Pozn. Spolok národohospodárov Slovenska chápe rozhorčenie starešinu – odborníka, ktorý vidí v klbčení sa dvoch funkcionárov poverených vládami Slovenskej republiky riadiť štátne financie vtedy a dnes. A rozumieme aj tomu neuspokojeniu z argumentov poverených vládnych ekonómov vtedy i dnes, ktorí jednoducho prehliadli chybne, že ekonomické sily sa skutočne rodia v procese výroby a nie na stole ministrov či bánk.Čo je veľmi smutný omyl ba až tragédia slovenskej ekonomiky. Práve pri „reštarte“ po koronavírusovej pandémii.

Je veľmi smutné aj to, že ku riešeniu rozbehu ekonomiky na Slovensku neboli prizvaní aspoň slovenskí ekonómovia zvučných mien, vynechali sa odborníci z NEZES-SES a „stačí“ sem-tam fiškálny expert zarábajúci si mzdu v bankovom finančnom sektore.

Ing.Peter Zajac-Vanka, predseda Spolku národohospodárov Slovenska.

trolíci, dnes nie: každý váš diskusný „príspevok“ by znamenal obhajobu vládnych ekonómov a voči tým ste tiež zaujatí – sme na rovnakej vlne.

 

 

Slovensko zmizlo z hospodárskej mapy globálneho sveta, október 2021

01.10.2021

Začala sa Svetová výstava EXPO 2020 v Dubaji. Od dnes 1.októbra 2021. Dobre si treba pre históriu Slovenska tento dátum zapamätať: Pretože dnešným dňom oficiálne SLOVENSKO ZMIZLO Z HOSPODÁRSKEJ MAPY SVETA. Neveríte? Nuž hľadajte expozíciu Slovenska v Dubaji, v reprezentatívnom výbere svetových hospodárskych veľmocí a aspoň krajín, ktoré majú čo ponúknuť. Nenájdete. [...]

Koniec dôvery na Slovensku

17.09.2021

Dôvera je vec veľmi krehká nádoba a na Slovensku sa táto krehká vec práve „rozbila“. Slovo dôvera vyzerá tak milo, materinsky, ako niečo, proti čomu nemôže nikto nič namietať, čo pôsobí úplne hebkým a teplým dojmom. V praxi je však dôvera ťažká a komplikovaná záležitosť. napísal autor manažérskych štúdií Stephen Covey Naši volení predstavitelia [...]

Peter Zajac-Vanka: Bolo Slovensko zachránené?

02.11.2020

Celoplošné testovanie na prítomnosť koronavírusu v populácii Slovenskej republiky prebehlo. Ukazuje sa, že tak zhruba jedno percento populácie bolo testované pozitívne. Nemusia onemocnieť na koronavírus, iba ho mali v nose, v tele. Nemusí sa prejaviť. Otázkou však je, čo sa týmto celoplošným „prieskumom“, ktorý bol veľmi nákladný a predstavuje vlastne taký vzor [...]

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 370913x
Priemerná čítanosť článkov: 4946x

Autor blogu

Kategórie