Založ si blog

Bieda makroekonomických poznatkov našej vlády

Už viac ako tri mesiace počúvame denne od našej vlády o koronavíruse. Ne však o tom, čo zaujíma každého občana: Tou otázkou je – aké budú dôsledky COVID-19 na ekonomický život ľudí na Slovensku Za ten zodpovedá vláda Slovenskej republiky.

Predseda vlády Slovenskej republiky zodpovedá za stav ekonomiky na Slovensku

Predseda vlády nemá vysvetľovať krivku rozdelenia pravdepodobností šírenia koronavírusu. Predseda vlády zodpovedá za ekonomiku.

Od roku 1993 doposiaľ som poslal každému predsedovi vlády a každému prezidentovi systém národného účtovníctva s údajmi za S, pozostávajúci z 5 účtov. (SNÚ). Ba súčasnej pani prezidentke som dokonca venoval svoju  knihu Aj ekonómia je veda (345 s.), kde mám uverejnený aj mnou navrhnutý systém SNÚ. Ani jeden mi nepoďakoval. Nevedia, aká náročná je to robota. Pánovi Matovičovi som poslal jadro môjho SNÚ v tvare tejto tabuľky, v ktorej je vyjadrená aj ekonomická rovnováha ekonomiky:

Systém národných účtov  /http://narodohospodari.sk/snu/

Čitateľ zistil, že všetky tri členy rovnice rovnováhy v bilancii sú v mínuse:  negatívne!! Neuveriteľné. Výpovedná hodnota tabuľky je iste zrejmá každému čitateľovi.

Číselnú predstavu o hospodárstve poskytuje systém národných účtov

Národné účtovníctvo je makroekonomický štatistický a opisný model, či obraz odrážajúci vzťahy medzi  ekonomickými subjektmi  na území daného štátu pomocou makroekonomických veličín.. Má za cieľ poskytovať číselnú predstavu o hospodárstve krajiny a o ekonomických vzťahoch  krajiny so zahraničím. Zachytáva ekonomické procesy a javy, ktoré sa odohrali v ekonomike a medzi ekonomikou a zahraničím pomocou ukazovateľov, ktoré informujú o pôvode a použití tovarov a služieb, o pohybe príjmov, o finančných tokoch ekonomiky, o zmenách majetku ekonomických subjektov. Eurostat určil, že sa majú zostavovať štvrťročne, polročne a ročne.

Prečo sa nevyčísľujú ekonomické dôsledky ale počty nakazených?

 

Z toho, čo som uviedol vyplýva, že predseda vlády a podpredseda vlády pre ekonomiku nemali hovoriť o koronavíruse ale o ekonomických dôsledkoch, ktoré mali zachytiť národné účty a vyjadrujú ich hodnoty makroekonomických veličín. Mali to urobiť už 10. apríla za prvý štvrťrok a cca o týždeň, teda 10/7 za druhý štvrťrok 2020. Za konštrukciu národných účtov u nás je zodpovedný Štatistický úrad SR a teda ten má poskytnúť aj takú makroekonomickú databázu ako som uviedol v tabuľke vyššie. To musí mať predseda vlády k dispozícii. Veď je aj podnikateľom a pamätáme sa ako vybehol na povalu a hľadal účtovné doklady. Dobre teda vie, kedy podnik musí zostavovať účet ziskov a strát a kedy výsledovku. To musí vedieť aj podpredseda vlády pre ekonomiku. Tiež mal do činenia s úradmi, keďže je podnikateľom. Iste naša ekonomika má celkom  konkrétne hodnoty premenných, ktoré uvádza tabuľka, teda export, import, výdavky vlády, netto export, investície a úspory a boli ovplyvnené pandémiou. Ba ako vidieť v časti c) uvádzam aj makroekonomickú veličinu C, výdavky obyvateľstva na nákup tovarov a služieb.

Nástupom koronavíru sme neprestali úplne kupovať v Kauflande, či v iných predajniach a každá predajňa denne robí prehľad  svojich tržieb. Čiže aj veličiny C mal iste jednoznačný hodnotový pohyb v každom štvrťroku. Ekonomická analýza týchto údajov mala byť stredobodom pozornosti predsedu vlády, ministra financií a podpredsedu vlády pre ekonomiku, lebo indikujú čo robiť. Mali analyzovať všetky veličiny z časti a) v tabuľke. Verím, že dáta, ktoré prichádzajú k ekonomickému  užívateľovi z tabuľky, teda aj ku mne, vyvolávajú v jeho pamäti systémy im odpovedajúcich pojmov a predstav, ktoré im musia dať význam v procese apercepcie, na báze poznatkov makroekonómie.

Aj z Národnej banky Slovenska  nás informovali, ako bude klesať HDP (nič nehovoriaci agregát),  najskôr to boli cca 4 percentá a potom sa to blížilo k 10 percentám. To ani oni nepožadovali od ŠÚ SR presné údaje? Prípadne aspoň hodnoverný odhad všetkých zložiek HDP, ktoré uvádza tabuľka?

Občania už dva týždne zažívajú scény na TV obrazovkách o diplomoch niektorých politikov. Je to poľutovania hodné. Ale dôležité sú nielen diplomy, ale hlavne poznatky. A práve tie sú slabým miestom  u našich vrcholných politických  predstaviteľov.

Príklad: Keď mal M. Faraday 20 rokov, zúčastnil sa na prednáške známeho chemika H. Davyho, ktorá ho natoľko zajme, že ju celú zapíše, zakreslí, zviaže a venuje Davymu. Jeho kniha zaujala a zamestná talentovaného mladíka vo svojom laboratóriu. Možnože to oľutuje, lebo neštudovaný ale osvietený laborant čoskoro prerastie svojho učiteľa. Svojimi jedinečnými nápadmi a pokusmi priniesol obrovský pokrok v chápaní chemických a fyzikálnych dejov. Ba z tejto oblasti, teda elektromagnetizmu poznáme veľký prínos nášho Jedlíka, Jedlíkovo dynamo a Jedlíkov elektromotor.

Sme na to hrdí. A makroekonomické poznatky dnes v 21. storočí robia problémy ekonomickým ministrom, v čase IT technológií, keď príslušné údaje by mali byť prístupné aspoň  raz týždenne. Iba tie poskytujú vhľad do ekonomiky. To je bieda makroekonomických poznatkov našej vlády

 

Profesor ekonómie  Jaroslav Husár pre Spolok národohospodárov Slovenska

Bratislava 1/7/2020.

Medzititulky a odkaz bol pridaný pre lepšie znázornenie myšlienky. Klub národohospodárov sa plne stotožňuje s článkom vzhľadom k tomu, že dodnes 2.7.2020 nemáme pri možnostiach vlády v informačných technológiách prehľad o skutočnom rozsahu škôd a skutočnom stave v ekonomike na Slovensku, počúvame iba odhady a za strašením sa vo veľkom rozbieha kampaň na „záchranu“ ekonomiky na Slovensku pomocou naberania takmer 45 miliárd nových dlhov pre SR. S tým nesúhlasíme.

Spolok národohospodárov Slovenska 

Slovensko zmizlo z hospodárskej mapy globálneho sveta, október 2021

01.10.2021

Začala sa Svetová výstava EXPO 2020 v Dubaji. Od dnes 1.októbra 2021. Dobre si treba pre históriu Slovenska tento dátum zapamätať: Pretože dnešným dňom oficiálne SLOVENSKO ZMIZLO Z HOSPODÁRSKEJ MAPY SVETA. Neveríte? Nuž hľadajte expozíciu Slovenska v Dubaji, v reprezentatívnom výbere svetových hospodárskych veľmocí a aspoň krajín, ktoré majú čo ponúknuť. Nenájdete. [...]

Koniec dôvery na Slovensku

17.09.2021

Dôvera je vec veľmi krehká nádoba a na Slovensku sa táto krehká vec práve „rozbila“. Slovo dôvera vyzerá tak milo, materinsky, ako niečo, proti čomu nemôže nikto nič namietať, čo pôsobí úplne hebkým a teplým dojmom. V praxi je však dôvera ťažká a komplikovaná záležitosť. napísal autor manažérskych štúdií Stephen Covey Naši volení predstavitelia [...]

Peter Zajac-Vanka: Bolo Slovensko zachránené?

02.11.2020

Celoplošné testovanie na prítomnosť koronavírusu v populácii Slovenskej republiky prebehlo. Ukazuje sa, že tak zhruba jedno percento populácie bolo testované pozitívne. Nemusia onemocnieť na koronavírus, iba ho mali v nose, v tele. Nemusí sa prejaviť. Otázkou však je, čo sa týmto celoplošným „prieskumom“, ktorý bol veľmi nákladný a predstavuje vlastne taký vzor [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 370902x
Priemerná čítanosť článkov: 4945x

Autor blogu

Kategórie